eur:
392.62
usd:
365.73
bux:
66870.01
2024. április 26. péntek Ervin
A németek joggal várják el, hogy cselekvőképes kormány alakuljon

A németek joggal várják el, hogy cselekvőképes kormány alakuljon

A német Szociáldemokrata Párt tagságának közel kétharmada a kereszténypártokkal való kormányszintű együttműködés folytatása mellett foglalt állást, és így Berlinben várhatóan március közepén hivatalba léphet az új koalíció.

Jó alap a közös kormányzáshoz a Német Szociáldemokrata Pártban (SPD) tartott szavazás a koalíciós szerződésről - mondta Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke hétfőn Berlinben.

Pártja elnökségi ülése előtt tett sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy üdvözli az SPD pártszavazásának eredményét, amely megnyitotta az utat a CDU, a bajor testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) és az SPD újabb kormányának megalakulásához.

Mint mondta, "jó és fontos" fejlemény, hogy néhány nap múlva elkezdődik a munka, mert csaknem fél évvel a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után a németek "joggal várják el, hogy cselekvőképes kormány alakuljon".

Az SPD tagsága csaknem kétharmados többséggel szavazta meg a koalíciós szerződést, amely Angela Merkel szavai szerint a Németországban élők javára elvégzendő "megbízások és feladatok" gyűjteménye.

A levélszavazásra felkért tagok 78 százaléka nyilvánított véleményt a nagykoalícióról. A szociáldemokrata párttagok levélszavazatának kimenetele nemcsak Berlinben, hanem Párizsban és az Európai Unió központjában is komoly megkönnyebbülést keltett.

Az új német szövetségi kormány március 14-én, a Bundestag-választás utáni 170. napon alakul meg.

Angela Merkel kancellár a Szociáldemokrata Párt elnökségéhez intézett üzenetében örömét fejezte ki, hogy a párt többsége helyeselte a nagykoalíció fenntartását, és hangsúlyozta, hogy bízik a további eredményes együttműködésben. A szociáldemokraták ügyvivő elnöke, Olaf Scholz, úgy vélte, hogy a levélszavazatok kimenetele a párt vezetőségének megerősödését bizonyítja, egyben pedig az összetartásról is tanúskodik.

Az párt ifjúsági tagozatának, a Jusónak elnöke, Kevin Kühnert, aki minden követ megmozgatott a nagykoalíció létrejöttének megakadályozására, csak annyit közölt, hogy megpróbálja a történtekből a legjobbat kihozni. Az ellenzéki pártok erős fenntartásuknak adtak kifejezést a kereszténypártok és a szociáldemokraták eredményes kormányszintű együttműködését illetően. A Baloldali Párt elnöke úgy vélte, hogy a szociáldemokrata párt ismét trónra segítette Angela Merkelt, a szabaddemokrata pártvezető viszont kijelentette, hogy a kancellár csak a szociáldemokratáknak tett igencsak nagyvonalú engedményekkel tudta megőrizni tisztségét.

Ebben a pozicióban a törvényhozás előreláthatóan március 14-én erősíti meg Angela Merkelt, miután a Szociáldemokrata Párt is közzétette miniszterjelöltjeinek névsorát. Így csaknem pontosan hat hónappal a parlamenti választások után hivatalba lép az új német kormány. Ehhez komoly reményeket fűznek mind Párizsban, mind pedig az Európai Unió brüsszeli központjában, erre utalt Emmanuel Macron francia elnök kijelentése, amely szerint Angela Merkel támogatásával fél éves szünet után ismét lendületbe jöhet az Európai Unió égetően szükséges reformja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×