eur:
393.93
usd:
365.03
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Kegyetlen választás elé állítják a lakosokat Kelet-Gútában

Kegyetlen választás elé állítják a lakosokat Kelet-Gútában

Kedd reggel életbe lépett a Damaszkusz melletti Kelet-Gúta körül meghirdetett tűzszünet. A szíriai kormánnyal szövetséges Moszkva által bevezetett fegyvernyugvás célja, hogy a polgári lakosok ki tudjanak menekülni az ostromgyűrűből.

Miközben az ENSZ-ben nincs megállapodás a szíriai kormány és támogatói által ostromlott Kelet-Gútáról, addig a konfliktus egyik szereplője, Oroszország egyoldalú tűzszünetet hirdetett.

Vlagyimir Putyin elnök rendelete nyomán naponta reggel 9 és délután 2 között úgynevezett „humanitárius korridort” hoznak létre, amelyen át a polgári lakosok elhagyhatják a területet.

Február 18. óta több száz ember halt meg a kelet-gútai ostromban. Nyugati kormányok és segélyügynökségek a szíriai kabinetet és az oroszokat vádolják azzal, hogy a polgári célpontokat nem kímélve bombázzák a területet. Az Aszad-rezsim és Moszkva szerint bírálóik viszont elhallgatják, hogy a térségben a lakosokat emberi pajzsként használó dzsihadistákkal állnak harcban.

A civil lakosság távozását lehetővé tévő „korridor” a tavalyi, aleppói ostrom receptjét követi, amikor a lázadók uralta városrész lakosai, majd a fegyveresek is távozhattak és a szíriai kormány elfoglalta a területet.

A kedden indult tűzszünet általában tartja magát

– erősítette meg a brit központú Szíriai Emberijogi Megfigyelőközpont.

Az orosz védelmi minisztérium közölte: a lépést a szíriai erőkkel egyetértésben hajtják végre.

Lázadók tüzelnek

Nem tudják elhagyni a békés lakosok Kelet-Gútát, mert Vafidín környékén a terroristák aknatűz alatt tartják a humanitárius folyosót - jelentette ki újságíróknak Viktor Panykov tábornok, a kelet-gútai feszültségcsökkentési övezet 3. ellenőrzőcsoportjának parancsnoka. Az útvonalat kedden reggel kilenckor megnyitották, de a militánsok oldaláról érkező intenzív tűz miatt egyetlen békés lakos sem távozott - tudósított az MTI.

Korábban a SANA szíriai állami hírügynökség jelentette, hogy a dzsihadista an-Nuszra Front terroristái - akik egy ideje Dzsebhat as-Sám néven emlegetik szervezetüket - tűz alatt tartják a humanitárius folyosót.

Az oroszokat azonban máris bírálatok érték. Egyrészt, mert úgymond önkényesen, az ENSZ-t megkerülve döntöttek a tűzszünetről. Az egyik nagy lázadó szervezet szóvivője pedig azt mondta: kegyetlen választás elé állítják a lakosokat: vagy elfogadják a kierőszakolt kitelepítést, vagy meghalnak az ostromban.

„Ez az oroszok bűne”

– mondta a Failaq al-Rahman lázadó szervezet képviselője.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa – ahol Oroszország és az általában vele szavazó Kína vétójoggal bíró tag – vasárnap olyan határozatot fogadott el, amely 30 napos tűzszünetet ír elő Szíria egész területén.

Az országban az idén több helyen ismét intenzívvé váltak a harcok – jegyzi meg a Reuters. Miközben az Aszad-rezsim erői és támogatói Kelet-Gútát ostromolják, Törökország behatolt az észak-nyugati kurd enklávéba, Afrinba. Az ország központi részén pedig az amerikai vezetésű koalíciós légierő többszáz orosz zsoldost ölt meg, miután azok megpróbáltak elfoglalni egy olajmezőt.

Feszültebbé vált a helyzet Irán és Izrael között – utóbbi szerint az iszlám köztársaság Szírián át egészen a Földközi-tengerig akarja kiterjeszteni befolyását. Az izraeliek lelőttek egy területükre berepülő iráni drónt, míg a szíriai kormányhadsereg egy olyan izraeli vadászgépet, amely az ő légterükben támadta a drón irányítóit.

A háború rövidesen nyolcadik évébe lép és eddig már többszázezer halálos áldozatot szedett. A korábban 23 milliós Szíria lakosainak fele pedig elmenekült otthonából.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Óvatos pluszban a tőzsdék

Óvatos pluszban a tőzsdék

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×