INFORÁDIÓ 
2018. július 18. szerda
Frigyes
németországsdpkoalíciószavazásangela merkel
Újra szavaznak Németországban, most dől el minden

Újra szavaznak Németországban, most dől el minden

A német Szociáldemokrata Párt 463 ezer tagja ma kapja meg azt a kérdőívet, amely alapján véleményt nyilváníthat a hónap elején kidolgozott hárompárti koalíciós megállapodásról. A válaszokat március 2-ig kell visszajuttatni a párt berlini központjába.

A Szociáldemokrata Párt elnöksége és valamennyi vezetőségi tagja már napok óta pártgyűléseken igyekszik meggyőzni a tagságot arról, hogy a nagykoalíció feltámasztására adja le szavazatát. A kérdőívet egyszerűen fogalmazták meg, a 463 ezer szavazásra jogosult igennel vagy nemmel válaszolhat.

Postai úton kell március 2-ig visszaküldeni, ekkor megkezdődik a szavazatok kiértékelése egy külön erre a célra kidolgozott számítógépes rendszer segítségével. Ha a szociáldemokraták legalább 50 százaléka az elnökség, valamint a két keresztény párt vezetői között nemrég született kompromisszum mellett teszi le a garast, várhatóan már húsvétra hivatalba léphet Angela Merkel kancellár új kormánya.

Ezt azonban igencsak bizonytalanná teszi a Szociáldemokrata Párt ifjúsági tagozata, a Juso, amely nyíltan elveti a nagykoalíciót, és a tagozat elnöke, Kevin Kühnert az álláspontját nem csak a fiatal választók osztják.

Kühnert még a múlt hónapban tagtoborzásba kezdett, aminek köszönhetően csaknem 10 ezren léptek be a pártba, köztük – mint erről a legnagyobb példányszámú bulvárlap, a Bild is beszámolt –

egy Lima nevű kutya is,

amelyet alighanem vicces gazdája a felvételi lap szabályos kitöltésével emelt a tagok közé, és ezt a pártközpont hivatalosan vissza is igazolta.

A kedden kezdődő szavazáson minden 14. életévét betöltött szociáldemokrata párttag részt vehet, függetlenül attól, hogy rendelkezik-e német állampolgársággal. Ezzel a lakosság többsége nemigen ért egyet, és feltehetően ez is szerepet játszik abban, hogy

a párt támogatottsága folyamatosan csökken,

és népszerűsége immár elmarad az AfD, az Alternatíva Németország számára elnevezésű jobboldali párt mögött. 

A címlapról ajánljuk

Messi megelőzte Ronaldót

Az elmúlt egy év alatt Floyd Mayweather Jr. volt a legjobban kereső sportoló a Forbes szerint....
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH