INFORÁDIÓ 
2018. július 21. szombat
Dániel, Daniella
németországeurópai uniómenekült

A németek megakadályoznák az unió menekültügyi reformját

Az új berlini kormánykoalíció megteremtését célzó fáradozásokat alighanem igencsak hátrányosan érinti az Európai Parlament családegyesítéssel kapcsolatos terve. Mint németországi tudósítónk, Vincze András jelenti, Berlinben attól tartanak, hogy jelentősen felszökik az országba érkező migránsok száma, ha érvénybe lép az Európai Parlament reformterve.

Az Európai Unió még a 90-es években Dublinban kidolgozott eddigi gyakorlata értelmében a menekültügyi eljárás lefolytatása annak az országnak a feladata, ahol a menedékkérő belépett a közösség területére. Tavaly novemberben az Európai Parlament elfogadta a jogi és igazságügyi bizottságában kidolgozott reformtervet, amellyel a Parlament megbízottai részt vesznek majd a többi uniós intézménnyel a menekültügyi rendszer átalakítására irányuló tárgyalásokon.

Ez a reformterv kimondja, hogy ha az Európai Unió területére lépő menedékkérő azt állítja, hogy valamely uniós tagállamban rokonai élnek, akkor a megnevezett országnak kell ellenőriznie az állítást, és ha ez megfelel a tényeknek, lehetővé kell tennie a menedékkérő, valamint családjának beutazását is.

A még hivatalban lévő berlini kormány szóvivője szerint ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy mindenki szabadon dönthet afelől, hogy melyik uniós országban kívánja benyújtani menedékkérelmét, ami az eddigi gyakorlattól teljesen eltérő migrációs mozgáshoz vezetne. Az Európai Parlament reformtervével kapcsolatban a Spiegel hírmagazin rámutat arra, hogy ezáltal meghiúsulna a menedékkérők befogadásának korlátozására irányuló célok megvalósítása.

A német lap értesülése szerint a kancellár elnöklete alatt álló és még kormányon lévő Kereszténydemokrata Unió levélben kérte az Európai Parlamentben képviselt Néppárt frakciójának német vezetőjét, hogy tegyen lépéseket a reformterv módosítására, mert ellenkező esetben a menekültügy miatt tovább súlyosbodna a Berlinre nehezedő tehermegosztás.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH