eur:
393.82
usd:
365.52
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A németek megakadályoznák az unió menekültügyi reformját

Az új berlini kormánykoalíció megteremtését célzó fáradozásokat alighanem igencsak hátrányosan érinti az Európai Parlament családegyesítéssel kapcsolatos terve. Mint németországi tudósítónk, Vincze András jelenti, Berlinben attól tartanak, hogy jelentősen felszökik az országba érkező migránsok száma, ha érvénybe lép az Európai Parlament reformterve.

Az Európai Unió még a 90-es években Dublinban kidolgozott eddigi gyakorlata értelmében a menekültügyi eljárás lefolytatása annak az országnak a feladata, ahol a menedékkérő belépett a közösség területére. Tavaly novemberben az Európai Parlament elfogadta a jogi és igazságügyi bizottságában kidolgozott reformtervet, amellyel a Parlament megbízottai részt vesznek majd a többi uniós intézménnyel a menekültügyi rendszer átalakítására irányuló tárgyalásokon.

Ez a reformterv kimondja, hogy ha az Európai Unió területére lépő menedékkérő azt állítja, hogy valamely uniós tagállamban rokonai élnek, akkor a megnevezett országnak kell ellenőriznie az állítást, és ha ez megfelel a tényeknek, lehetővé kell tennie a menedékkérő, valamint családjának beutazását is.

A még hivatalban lévő berlini kormány szóvivője szerint ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy mindenki szabadon dönthet afelől, hogy melyik uniós országban kívánja benyújtani menedékkérelmét, ami az eddigi gyakorlattól teljesen eltérő migrációs mozgáshoz vezetne. Az Európai Parlament reformtervével kapcsolatban a Spiegel hírmagazin rámutat arra, hogy ezáltal meghiúsulna a menedékkérők befogadásának korlátozására irányuló célok megvalósítása.

A német lap értesülése szerint a kancellár elnöklete alatt álló és még kormányon lévő Kereszténydemokrata Unió levélben kérte az Európai Parlamentben képviselt Néppárt frakciójának német vezetőjét, hogy tegyen lépéseket a reformterv módosítására, mert ellenkező esetben a menekültügy miatt tovább súlyosbodna a Berlinre nehezedő tehermegosztás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×