INFORÁDIÓ 

2018. április 23. hétfő
Béla

Romabűnözést emleget a szlovák belügyminiszter

„Ez nem más, mint romabűnözés” – fogalmazott élesen Robert Kaliňák szlovák belügyminiszter egy szlovákiai romatelepen, miközben ismertette azokat az intézkedéseket, melyekkel visszaszorítaná a romák által elkövetett bűncselekmények számát.

A szlovák belügyminiszter a korompai romatelepen ismertette azokat a változásokat, amelyektől azt várja, hogy lecsökkenti a romák által elkövetett bűnesetek számát. Ezek közé tartozik, hogy a szlovák rendőröknek lehetőségük lesz például lefoglalni a motorkerékpárját vagy a mobiltelefonját annak, aki nem tudja befizetni a bírságot. Akár a tévékészülékét is elkobozhatják annak a bűnelkövetőnek, aki nem képes az általa okozott anyagi kár megtérítésére.

Robert Kaliňák arról tájékoztatott, a tárca már dolgozik az új jogszabályon, ám a miniszter nem éri be ennyivel, és célul tűzte ki az alkotmány módosítását is. „Jelenleg mindenkinek alkotmány adta joga van a szociális juttatásokra, függetlenül attól, hogy teljesíti-e például a gyermekneveléssel kapcsolatos kötelességeit, a kötelező iskolalátogatást vagy az orvosi ellenőrzéseket. Azt akarjuk, hogy az alkotmányban ezeknek a kötelességeknek nagyobb súlyuk legyen a jogoknál” – mondta Kaliňák.

„Mindig támadnak bennünket, ha arról beszélünk, létezik az a kifejezés, hogy romabűnözés. Korompán például a lakosság 20-25 százaléka él telepen, ám a bűncselekmények 70–80 százalékát ők követik el.

Én ezt nem tudom másnak nevezni, mint romabűnözésnek”

– tette hozzá a belügyminiszter.

Fontos azonban megjegyezni, hogy Robert Kaliňák nem országos viszonylatban beszélt a romabűnözésről, hanem azt hangsúlyozta, hogy a romatelepeken élők körében kiemelkedően magas a bűnesetek száma.

Ravasz Ábel, Szlovákia romaügyi kormánybiztosa szerint ez sem mentség arra, hogy elfogadják a belügy javaslatát és az etnikai alapú megkülönböztetést.

„Fontos tudatosítani, hogy Szlovákiában nem lehet etnikai törvényeket hozni.

Ez azt jelenti, hogy minden olyan kiterjesztése a rendőrök lehetőségeinek, amelyről szó van, nemcsak a roma lakosságot, hanem a nem roma lakosságot is érinteni fogják” – jegyezte meg Ravasz, hozzátéve, hivatala mindent elkövet azért, hogy a későbbi tárcaközi egyeztetés során a készülő törvényt elfogadható formába hozzák. A romaügyi kormánybiztos elmondta, eddig nem kérték ki a véleményünket, de minden egyes javaslatot véleményezni fognak, és rendkívül komoly tárgyalásokra készülnek.

A címlapról ajánljuk