INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Olimpiai diplomácia vagy Kim ravasz húzása?

Infostart / InfoRádió
Lehet, hogy a téli olimpia megnyitja a párbeszédet Észak- és Dél-Korea között? A déliek elnöke magas szintű találkozót ajánlott fel már a jövő hétre, azt követően, hogy az északiak azt mondták: hajlandók részt venni a szomszédban rendezendő téli játékokon.

Reménysugár vagy óvatos haladás? Ezt találgatják politikai elemzők a két Korea egymásnak címzett üzenetei után. A déliek szokatlan nyitottságot tanúsítva közölték: „bármikor, bárhol és bármilyen formában” készek tárgyalni a világ által lator nemzetnek tartott északiakkal.

Dél-Korea egyesítésügyi minisztere azt javasolta, hogy a felek már jövő kedden találkozzanak egy határmenti faluban, ahol 2015-ben már tartottak magas szintű tárgyalásokat.

„Szerintünk azonnal aktiválni kell a kétoldalú kommunikációs csatornákat.

Reméljük, hogy tárgyalhatunk az északiak olimpiai részvételéről és kapcsolataink javításáról” – mondta Mjun-szun Cso.

Az olimpiai játékok fő helyszíne mindössze 80 kilométerre lesz a múlt század ötvenes éveiben véget ért háború után létrehozott határtól, amely kettévágta az országot.

Újévi beszédében Kim Dzsong Un észak-koreai vezető ismét harciasan odaszólt az Egyesült Államoknak, és azt mondta: az egész ország célpont. Ugyanakkor békülékenyebb volt az Amerikával szövetséges déli szomszéddal, és sok sikert kívánt a téli olimpiához. Azt is közölte: készek delegációt küldeni a játékokra.

Az elmúlt évben Észak-Korea egy sor nukleáris és ballisztikus rakétakísérletet hajtott végre és közölte, hogy kész atomcsapást mérni az Egyesült Államokra. Az ENSZ, Washington vezetésével tovább szigorította az északiak elleni kereskedelmi szankciókat. Mindeközben Donald Trump amerikai elnök és Kim kölcsönösen sértegette egymást a nemzetközi médiában, és az amerikai vezető azt is kilátásba helyezte, hogy háború esetén „teljesen megsemmisítik” Észak-Koreát.

Egyes elemzők szerint

az északi diktátor mostani ajánlatával megpróbál éket verni a déliek és Amerika közé.

Amerikai diplomaták közölték: senki sem fogja elfogadni azt az északi tárgyalási feltételt, hogy Phenjant ismerjék el atomhatalomnak.

Közben egyelőre nem világos, hogy ki képviselné Észak-Koreát a téli olimpián. Hírek szerint Phenjan egy műkorcsolyázó párost küldhet, de mivel indulásukat nem regisztrálták, ezért a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak kell meghívnia őket.

A címlapról ajánljuk