eur:
394.13
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Vesztegelnek a Brexit-tárgyalások

Vesztegelnek a Brexit-tárgyalások

Szerdán az tartotta izgalomban Londont, hogy két férfi került bíróság elé Theresa May miniszterelnök ellen tervezett gyilkosság vádjával. A brit elhárítás időben fellépett, a kormányfő meggyőződhetett arról, hogy hatékony védelemben részesül, de a Brexittel kapcsolatos gondjai egyre sűrűsödnek.

November 28-án tartóztatta le a brit rendőrség a 20 éves londoni Najmur Rahmant és a 21 éves birminghami Mohamed Imránt. Rahmant azzal gyanúsítják, hogy robbanószerkezetet akart elhelyezni a Downing Street-i miniszterelnökség védőrácsánál, és ez után megakarta késelni a kormányfőt. A birminghami férfi involválva volt a merénylet előkészítésében.

Elhárult a veszély Theresa May testi épségét illetően, de a Brexit egyre több fejfájást okoz számára.

A szerdai nap híre, hogy David Davis Brexit-ügyi miniszter a parlament Brexit Bizottsága előtt elmondta, hogy a kormány nem készített átfogó felmérést a brit gazdaság Brexit után várható helyzetéről. Elemezte egyes iparágak várható helyzetét, de általános analízist nem készített, mert - mint David Davis - mondta "az ilyen előrejelzések rendszerint nem bizonyulnak helytállónak."

A brüsszeli Brexit-tárgyalások jelenleg vesztegelnek, elsősorban az ír közbeavatkozás miatt. Az ír határ státuszának kérdése nehezen megoldható feladat. Boris Johnson brit külügyminiszter azt javasolta, hogy a Nagy-Britannia és Európa közötti kereskedelem jövőjéről kössenek minél sürgősebben megállapodásokat, és ha ezek létrejönnek, másodlagos ügy lesz az ír határkérdés. Brüsszel azzal reagált a miniszter javaslatára, hogy előbb az ír határ-problémát oldják meg, majd akkor lehet kereskedelemről érdemben tárgyalni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×