eur:
395.12
usd:
371.64
bux:
66169.98
2024. április 16. kedd Csongor
A héten eldőlhet a német kormány sorsa

A héten eldőlhet a német kormány sorsa

Berlinben ezen a héten tartja rendkívüli kongresszusát a Szociáldemokrata Párt, amelyen a küldöttek dönteni fognak arról, hogy megkezdik-e a tárgyalásokat a nagykoalíció folytatásáról vagy kosarat adnak a kancellárnak. Ebben az esetben ugyanis Angela Merkel csak a kisebbségi kormány megalakítása vagy új választás kiírása között választhat.

A két kereszténypárt politikusai csakúgy, mint a német ipar vezetői, türelmetlen várakozással tekintenek a Szociáldemokrata Párt elnökségének döntésére, hogy megkezdik-e a puhatolózó tárgyalásokat az eddigi nagykoalíció folytatásáról. Az államfő rezidenciáján csütörtök éjszaka folytatott hárompárti tanácskozásról nem adtak ki közleményt.

  • Hétfői hírek szerint a szociáldemokraták készek koalíciós tárgyalásokat kezdeni az Angela Merkel vezette konzervatívokkal. Erről az SPD vezető testülete egyhangúlag döntött. Egyben meghatározták az esetleges közös kormányzás feltételeit is - írta a Reuters
  • Az SPD vezetésének döntését megvitatja a párt csütörtökön kezdődő kongresszusa is, a koalíciós tárgyalások csak ezután kezdődhetnek el a CDU/CSU pártszövetséggel.
  • Nem törvényszerű a nagykoalíció folytatása Németországban, a szociáldemokraták csakis "nyílt végű", nem feltétlenül a kormányzati szerepvállalásra irányuló tárgyalásokat hajlandóak folytatni az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unióval (CDU) és tervárpártjával, a Keresztényszociális Unióval (CSU) - mondta hétfőn Berlinben Martin Schulz.

Vezető szociáldemokrata politikusok, így Malu Dreyer, Rajna-Pfalz tartomány miniszterelnöke kijelentette, a kereszténypártok igazán nem várhatják el, hogy egyik napról a másikra megállapodás szülessék a nagykoalíció megalakításáról. Ralf Stegner, a párt alelnöke pedig úgy vélte, még januárban sem lesz késő a tárgyalások megkezdésére az eddig hárompárti kormányzásról.

Peter Altmeier, a kancellár egyik belső munkatársa, a Kereszténydemokrata Unió nevében utalt arra, hogy türelemre van szükség, mert a Szociáldemokrata Párt nehéz döntés előtt áll. Hozzáfűzte, hogy a jelenlegi helyzet alapos körültekintést követel, nem pedig elsietett lépéseket és emlékeztetett arra, hogy 2013-ban is szeptembertől karácsonyig húzódott a tanácskozás-sorozat a nagykoalíció megvalósításáról.

Tény, hogy Martin Schulzra erős nyomás nehezedik, mert már szeptember 24-én este, a választás első eredményeinek közzétételét követően bejelentette, hogy véget ért az együttes kormányzás a két kereszténypárttal és a szociáldemokraták ellenzékbe vonulnak. Azonban – mint a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott tegnapi nyilatkozatában elismerte – az Európai Unió központjában már türelmetlenül várják a berlini döntést. Schulz elmondta, hogy mind Emmanuel Macron francia államfő, mind pedig Alexis Ciprasz görög miniszterelnök üzenetben kérte, hogy a vezetése alatt álló német Szociáldemokrata Párt vegyen részt olyan kormányban, amely aktívan támogatja a uniós reformok megvalósítását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Megszólalt az Uber – Kiderült, mikor indulnak Budapesten

Megszólalt az Uber – Kiderült, mikor indulnak Budapesten

Nemrég derült ki, hogy az Uber – amely közel nyolc éve hagyta el a budapesti piacot – új formában tér vissza a fővárosba. Április 16-án, vagyis ma a Budapesti Közlekedési Központ után a Nemzeti Közlekedési Hatóság is zöld utat adott a cégnek, vagyis a hivatalos jóváhagyási folyamat lezárult. Várhatóan nyár elején indul a szolgáltatás, és már csak napok kérdése, hogy jelentkezhetnek a sofőrök az Uberhez. A cég indulásáról kérdeztük Kardos Esztert, az Uber magyarországi vezetőjét és Reich Ádámot, a partnercég, az F Mobilitás Kft. ügyvezetőjét.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×