eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Kiakadt a kormányfő: „A nagyok azt csinálnak a kicsikkel, amit akarnak”

Robert Fico szlovák miniszterelnök élesen bírálta az Európai Unió nagyobb tagállamait azért a hozzáállásért, melyet két uniós ügynökség Londonból való áthelyezése kapcsán tanúsítottak. Pozsony az Európai Gyógyszerügynökség, Prága pedig az Európai Bankfelügyelet új székhelyéért vívott harcban maradt alul a nyugat-európai városokkal szemben. A kormányfő szerint az ilyen esetek továbbra is megosztják majd unió tagállamait.

Kedden dőlt el, hogy a Brexit miatt Londonból költözni kényszerülő Európai Gyógyszerügynökség Amszterdamba, az Európai Bankfelügyelet pedig Párizsba teszi át székhelyét. A szavazás előtt Pozsony és Prága is esélyesnek számított a két intézmény befogadására. 

Robert Fico szlovák miniszterelnök felháborodásának adott hangot, és azt mondta, hogy az utóbbi időben az unió felrúgja a saját maga állította feltételeket. „Világosan ismert volt, milyen kritériumok mellett költöznek át Nagy-Britanniából az Európai Unió ügynökségei. Ezeket az elvárásokat egyesek teljesen figyelmen kívül hagyták, és a nagy játékosok azt csináltak a kicsikkel, amit csak akartak.

Az ilyen esetek továbbra is megosztják az Európai Uniót,

amit igazán sajnálok, ezért ezekről a dolgokról nyíltan kell beszélnünk” – fogalmazott Robert Fico. 

A szlovák külügyminisztérium államtitkára szerint valóban nagy kár, hogy a gyógyszerügynökség a keddi döntés értelmében végül nem Pozsonyba, hanem Amszterdamba teszi át a székhelyét.

„Az ajánlatunk jó volt, a projekt elkészítése során elismerő értékeléseket kaptunk. A többi pedig már politika és az tagállamok közti megegyezés kérdése, és ebben mi alulmaradtunk” – fogalmazott Lukáš Parízek. Az államtitkár azonban már nem ért egyet azzal a ficói érveléssel, amely szerint Európát állandóan Nyugat- és Kelet-Európára osztják Brüsszelben.

„Kemény verseny alakul ki az olyan esetekben, amikor valamelyik ügynökség megszerzéséért folyik a harc. Ilyenkor mindenki megpróbálja a maga előnyére fordítani a dolgokat, legyen szó anyagi fölényről vagy politikai befolyásról” – jegyezte meg a szlovák külügyi államtitkár.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×