eur:
394.29
usd:
370.34
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Ettől a hírtől kiborultak a britek

Ettől a hírtől kiborultak a britek

Hétfő este azzal a döntéssel léptek ki a Downing Street 10-ből a szemerkélő esőbe a brit minisztertanács tagjai, hogy a kormány hajlandó az eddiginél lényegesen nagyobb összeget felajánlani Brüsszelnek, ha viszonzásul már decemberben tárgyalás indulhat a Brexit utáni kölcsönös kereskedelemről.

Pontosan nem tudható, hogy mekkora a London által Brüsszelnek felajánlható, eddiginél magasabb összeg, mint ahogy a Brexit pontos költségvetése sem ismert, de kommentátorok az eddigi felajánlás duplájáról, 40 milliárd angol fontról beszélnek.

Ez nem kevés ahhoz képest, hogy egyesek a Brexit során brüsszeli visszafizetésekre számítottak, és ahhoz képest sem, hogy a tetemes összeget valószínűleg a brit szociális költségvetésből kellene lecsípni. Ez igencsak nyugtalanítja a Brexit ellenzőit, akik jelen vannak a kormányzó tory párt soraiban is.

Theresa May miniszterelnök mindenesetre jelezheti, hogy London kész előrelépni a Brexit mielőbbi sima megvalósítása érdekében. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, decemberre jelölt ki határidőt újabb tárgyalások elkezdésére a kiválás részleteiről.

Várható, hogy az uniós tagországok december 14-15-re összehívott csúcstalálkozóján döntenek arról: elindíthatók-e a Brexit utáni kereskedelemről szóló megbeszélések. Brüsszel ragaszkodik ahhoz, hogy Nagy-Britannia eleget tegyen fizetési kötelezettségeinek még a kiválás előtt, és London elismeri, hogy vannak bizonyos fizetnivalói, nem kíván rést ütni a tagországok 2014 és 2020 közötti költségvetésén. Sok részletet kell még tisztázni, például a Brüsszelben alkalmazott seregnyi brit munkatárs Brexit utáni nyugdíj-folyósításának az ügyét. A brit átlagember nem hallja szívesen újabb milliárdok felajánlásának a hírét, azt kérdi, hogy mi lesz a tervezett egészségügyi és iskolafejlesztésekkel.

"A 40 milliárd emlegetése kihozza a sodrából az utca emberét" - mondta egy volt konzervatív párti miniszter a parlament Alsóházában. Michel Bernier, az Európai Unió Brexit-ügyi tárgyaló-megbízottja, a számla rendezését a kereskedelmi tárgyalások megindítása előfeltételének nevezte. Ezeken elsősorban arról lenne szó, hogyan őrizhetnék meg szabadkereskedelmi lehetőségeiket a brit vállalatok. Michel Bernier szerint nem lesz joguk szabadkereskedelemre, ha London korlátozza az uniós munkaerő korlátozatlan beáramlását.

Címlapról ajánljuk
Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Hankó Balázs megígérte, megvizsgálják, hogy az általa ismert fizetési adatok miért nem egyeznek az egyetemi dolgozók bérpapírjain szereplő számokkal. Gregor Anikó, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ELTE Társadalomtudományi Karának szakszervezeti titkára az InfoRádióban elmondta: hasznos volt az újabb egyeztetés, két hét múlva pedig újra tárgyalni fognak.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×