eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Az oroszok szerint Theresa May nem Vaslady

Az oroszok szerint Theresa May nem Vaslady

„Theresa May nem Margaret Thatcher, nincs olyan fogása” – ezzel válaszoltak orosz politikusok a brit miniszterelnök különösen éles, Moszkvának címzett beszédére. Theresa May többek között azt mondta: Oroszország „hamis hírekkel” akarja aláásni a nyugatot.

Az oroszok választásokba avatkoznak be, „nyugati kormányokat hekkelnek meg” és saját érdekeiket akarják érvényesíteni – bármi áron. Többek között ezzel vádolta meg Moszkvát egy londoni beszédében Theresa May brit miniszterelnök.

„Tudjuk, mit csinálnak és nem lesznek sikeresek!”

– figyelmeztette a brit kormány feje Putyin elnököt. „Maguk alábecsülik demokráciáink erejét, a szabad és nyílt társadalmak vonzerejét és a nyugati országok elkötelezettségét a bennünket összekovácsoló szövetség iránt”.

May szerint az oroszok „fegyverként használják az információt”, hamis híreket és photoshoppolt fényképeket terjesztenek, hogy aláássák a nyugatot.

Utóbbira példa volt annak a muszlim nőnek a fényképe, aki tavaly nyáron látszólag érzéketlenül sétált át a londoni Westminster-hídon, miközben a lábainál egy dzsihadista merénylő által elütött áldozatok hevertek.

A fénykép egy Twitter-posztban tűnt fel, és a felhasználói fiókot az orosz kormányhoz kötötték. A poszt rasszista üzenetek áradatát indította meg – később brit források azt állították: a telefonáló nő a mentőket hívta és később olyan képeket tettek közzé, amelyeken zaklatottnak látszott.

Az EU-ból távozó Nagy-Britannia és szövetségesei „megteszik, amit kell”, hogy kudarccal záruljon a NATO-szövetségesek megosztására irányuló orosz kampány – mondta. Azzal is megvádolta Moszkvát, hogy fenyegeti a nemzetközi világrendet „amitől mindnyájan függünk”.

Hozzátette, reméli, hogy „Oroszország egyszer megváltozik”, Putyin elnök más utat választ.

Közben a spanyol kormány is dezinformációs kampánnyal vádolta meg az oroszokat a katalán függetlenségi mozgalom kapcsán. Katalán szeparatista vezetők viszont tagadták, hogy az oroszok segítettek volna nekik.

Moszkvában közben azzal vágtak vissza, hogy „a nemzetközi rendet nem Oroszországtól, hanem a beavatkozás támogatóitól kell megmenteni” – erről Alekszander Puskov az orosz felsőház keményvonalasnak mondott szenátora beszélt.

„May számára az a világrend jó, ami Irak elfoglalásával, a líbiai háborúval, az Iszlám Állam megjelenésével és az Európában feltűnt terrorizmussal jár”. „Az Oroszország elleni támadás nem menti meg” – írta a Twitteren.

„Azt képzeli magáról, hogy ő az új Vaslady, de a fogása nem olyan” – tette hozzá az orosz felsőház védelmi bizottságának elnöke, Franz Klincevics. Érdekes módon az orosz elnöki hivatal nem sietett válaszolni a brit miniszterelnök éles bírálatára.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Megoldódott Kijev legnagyobb problémája: mehet Ukrajnának a támogatás - Háborús híreink szombaton

Megoldódott Kijev legnagyobb problémája: mehet Ukrajnának a támogatás - Háborús híreink szombaton

Sikerült átpréselni az amerikai képviselőházon azt a törvényjavaslatot, mely összesen 95 milliárd dollárnyi támogatás szétosztását teszi lehetővé Ukrajna, Izrael és a csendes-óceáni térség államai között. A G7 szintén új támogatásról egyezett meg, a NATO pedig hosszas unszolás után eldöntötte: küldenek még légvédelmi eszközöket Kijevnek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×