eur:
394.01
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Autógyárért harcol Magyarország és Szlovákia

Autógyárért harcol Magyarország és Szlovákia

A kínai Zhi Dou elektromos autókat gyártó vállalat telephelyet keres magának Közép-Európában. A versenyben több ország, köztük Szlovákia is esélyesként szerepel. A kínai cég 400 millió eurós beruházás megvalósítását tervezi, és 2020-ban indítaná el a gyártást.

A ZhiDou a Volvóhoz hasonlóan a Zhejiang Geely Holding Group konszern tagja. Egyelőre több ország is versenyben van, de hamarosan eldől, hol telepszik meg a kínai autógyártó – írja a Hospodárske noviny című gazdasági napilap.

„A kínaiak azt tervezik, hogy már 2020-ban megkezdik a gyártást.

Beruházásuk értéke eléri a 400 millió eurót. Havi 3 ezer elektromos autóra kiterjedő kapacitással dolgoznának, és nagyságrendileg 500 alkalmazottat vennének fel” – nyilatkozta a lapnak Branislav Kopcer, a ZhiDou szlovákiai vállalatának igazgatója.

Autógyárért harcol Magyarország és Szlovákia

A gyártás a kétszemélyes, D2-es modellt foglalná magába, mely 30 kW-os teljesítménnyel bír és 260 kilométert tehet meg egy feltöltéssel. Szlovákián kívül esélyes a beruházásra Szlovénia, Magyarország, Lengyelország és Románia is. Kopcer szerint Szlovákiát illetően az ország keleti része került szóba. Felkeltették a cég érdeklődését az ottani ipari parkok, az infrastruktúra és számos olyan cég, amely a beszállítójává válhatna.

Kína egyéb úton is próbálkozik megvetni a lábát a térségben: hétfőn érkezett ugyanis egy tehervonat Szlovákiába, amely két héttel ezelőtt indult el Kínából, és 41 konténerben szállít árut Közép-Európa számára. Egyelőre próbaszállítmányról van szó, de jövőre már Szlovákia az Ázsiából érkező áruforgalmi vonalak kereszteződésének részévé válhat.

A tehervonat a kínai Dalian városából indult, Oroszországon és Ukrajnán keresztül érkezett a pozsonyi állomásra. Több mint tízezer kilométert tett meg, és tizenöt napig tartott az útja. Ez az időtartam fele olyan rövid, mintha hajóval érkezett volna a szállítmány. 

A szlovák közlekedési minisztérium azt ígéri, hogy a kelet-szlovákiai régióban is növekedik majd a munkahelyek száma, ahol logisztikai központ létrehozását tervezik teherszállító vonatok számára. 2018-ban Kína ötszáz teherszállító vonatot szeretne működtetni, ez a szám 2020-ra ötezerre növekedik majd, melyből kétezer éppen Szlovákián keresztül közlekedne.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×