eur:
392.17
usd:
366.53
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Theresa May így próbál véget vetni a Brexit-bizonytalanságnak

Theresa May így próbál véget vetni a Brexit-bizonytalanságnak

"A huhogók tévúton járnak" - ez a lényege Theresa May miniszterelnök hétfői nagybeszédének. Elismeri, hogy a Brexit-folyamat nem mindig megy simán, de rámutat, hogy ez azért van, mert Nagy-Britannia a lehető legkedvezőbb feltételeket próbálja kiharcolni.

A beszéd a brüsszeli Brexit-tárgyalások ötödik fordulója előtt hangzott el. Ezen a találkozón állapítják meg, mutatkozik-e kellő haladás ahhoz, hogy tárgyalni lehessen az Európai Unió és Nagy-Britannia Brexit utáni viszonyáról.

Beszédében Theresa May arról szólt, hogy a szuverénné váló Egyesült Királyság

"majd új, erős és különleges viszonyt kíván ápolni az unióval."

Hozzátette: "a labda most Brüsszel térfelén van és úgy hiszem, kaphatunk pozitív választ."

Október 19-én ül össze az Európai Unió csúcsértekezlete, addigra kellene véget vetni a bizonytalanságnak. Jean-Claude Juncker EU-elnök szerint csodára van szükség haladás eléréséhez. Ez nem hangzik valami biztatóan. De a BBC brüsszeli tudósítója, Adam Fleming megjegyzi hétfői jelentésében, hogy vannak óvatos derűlátásra jogosító jelek: például a brit bírói kar együtt tud működni az Európai Bírósággal egy majdani Brexit-folyamat lebonyolításában. A haladás nagy hátráltatója a pénz, Nagy-Britannia fizetési kötelezettségének a kérdése.

Az uniós tárgyalómegbízott, Michel Bernier, Theresa May két hete elhangzott firenzei ígérete után sem lát esélyt alku létrehozására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×