eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Elhárult az akadály a Jamaica-koalíció elől

Elhárult az akadály a Jamaica-koalíció elől

Berlinben megtörtént az első lépés a négypárti, úgynevezett Jamaica-koalíció megalakítása felé. Miután a két keresztény párt ismét Volker Kaudert választotta parlamenti frakcióvezetőjének, közleményt adott ki arról is, hogy az eddigi pénzügyminisztert, Wolfgang Schäublét jelöli a képviselőház elnöki tisztségére.

Wolfgang Schäuble 2009 óta állt a pénzügyminisztérium élén, és nemzetközi elismerést szerzett az euróövezeti válság kezelésében játszott szerepéért. Közvélemény-kutatási adatok szerint az egy merénylet miatt kerekesszékbe kényszerülő 75 éves Schäuble az egyik legnépszerűbb német politikus. Először 1972-ben választották be a törvényhozásba, így 45 éves képviselői múltjával ő a szövetségi parlament, a Bundestag rangidős tagja.

A jelölést elfogadta, és így közvetve elősegítette Angela Merkel kormányalakítási tárgyalásait is, mert a Szabaddemokrata Párt már a választási kampány idején jelezte, hogy meg szeretné kapni a pénzügyminisztériumot, ha a keresztény pártok koalíciós partnereként kormányra kerül. A szabaddemokraták elnöke, Christian Lindner elismeréssel nyilatkozott Schäuble jelöléséről, és utalt arra, hogy az eddigi pénzügyminiszter rendelkezik azzal a tekintéllyel, amely szükséges a parlamenti elnök feladatának ellátásához.

A szövetségi parlament alakuló ülését a jövőben nem a képviselőház legidősebb tagja, hanem a rangidős törvényhozó nyitja meg. Ezzel eleve elkerülték, hogy a Wolfgang Schäublénél két évvel idősebb Wilhelm von Gottberg vezesse le az alakulóülést, ugyanis Gottberg az Alternatíva Németországnak nevű jobboldali párt tagjaként kétes értelmű cikket közölt a holokausztról.

Időközben a kisebbik keresztény pártban, a kizárólag Bajorországban működő Keresztényszociális Unióban is sikerült - legalábbis átmenetileg - úrrá lenni a vezetésben kirobbant vitán, így a párt nevében Horst Seehofer bajor kormányfő vezeti a koalíciós tárgyalásokat a testvérpárttal, valamint a szabaddemokratákkal és a zöldekkel.

Politikai elemzők hosszan tartó alkudozásra számítanak,

és így Berlin jó időre gyakorlatilag távol marad az európai politikától. Ez máris érezteti hatását a közös valuta árfolyamán is, mert az euró dollárhoz viszonyított árfolyama vasárnap óta érezhetően meggyengült.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×