eur:
393.02
usd:
366.21
bux:
66883.41
2024. április 26. péntek Ervin
Maria elsöpörte a Despacitót is

Maria elsöpörte a Despacitót is

Áram nélkül maradt Puerto Rico szigete a Maria hurrikán pusztítása nyomán. Az amerikai Országos Hurrikánközpont szerint katasztrofális áradások sújtják a sziget egyes részeit.

Amit nem pusztított el Irma, azt most elpusztította Maria

– a rövid idő alatt a második, térségbe érkező hurrikán ezúttal súlyos károkat okozott az Egyesült Államokhoz tartozó Puerto Rico szigetén. A helyi hatóságok még a korábbi hurrikán érkezése előtt azt mondták, hogy az elektromos hálózat részleges leállásával számolnak. A Maria hurrikán azonban az egész hálózatot hazavágta, és így három és fél millió ember maradt áram nélkül.

A vihar mostanra továbbvonult és 2-es kategóriájúra gyengült.

„Amikor végre kimehetünk az utcára, akkor majd azt látjuk, hogy szigetünket elpusztította a vihar” – mondta Abner Gómez, a helyi katasztrófaelhárítás vezetője. Ricardo Rossello, Puerto Rico kormányzója este 6 órától reggel 6-ig kijárási tilalmat hirdetett. Tudósítók megjegyzik: ezt részben azért tette, hogy megóvja az embereket a romok között heverő elektromos vezetékektől, részben, hogy elejét vegye a fosztogatásnak.

A szigeten több ezer ház üresen áll, mert a lakók barátaiknál, rokonaiknál vagy hivatalos menedékhelyeken kerestek oltalmat. Sok helyen tetőket szaggatott le és fákat döntött ki a szél, ami egyes épületek homlokzatát is letépte. Mint a BBC megjegyzi, szerencsére úgy tűnik, hogy

sikerült elkerülni a jelentősebb számú emberi áldozatot.

Miközben a vihar tovább folytatta útját a Dominikai Köztársaság felé, a hasonló nevű Dominica szigetén megpróbálták felmérni a pusztítást. A hét elején még tíznél kevesebb halottról tudtak, de arra számítottak, hogy emelkedik a szám, mivel sok területtel megszakadt a kommunikáció.

Közben Puerto Ricónak különösen rosszkor jött a természeti csapás. Az Egyesült Államok tengerentúli területe 53 milliárd dolláros államadóssággal küzd. A helyi kormányzó azért kérte Donald Trump elnököt arra, hogy nyilvánítsák katasztrófa sújtotta övezetté a szigetet, hogy több szövetségi újjáépítési segélyhez juthasson a sziget.

Puerto Rico - Luis Fonsi, a Despacito című megasláger szerzője révén – a nyáron még a latin zene szinonimája volt, most viszont komoly feladat elé állítja a hurrikánok pusztítása.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×