eur:
393.71
usd:
364.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Már a rendőrséget is be kellett vetni Barcelonában

Már a rendőrséget is be kellett vetni Barcelonában

Egyre feszültebb a helyzet Katalóniában, ahol a központi spanyol kormány által törvénytelennek tartott függetlenségi népszavazásra készülnek. Barcelona utcáin több ezren tüntettek, miután a spanyol hatóságok a rendőrséget bevetve lépéseket tettek a referendum megakadályozására.

Azt követően, hogy spanyol rendőrök hatoltak be a katalán regionális kormányzat több minisztériumába, szerdán több ezren tiltakoztak Barcelonában. A Civil Gárdát azért küldték be, hogy lefoglalja a szavazási dokumentumokat. 

A katalán regionális parlament, amelyben többségben vannak az elszakadás pártiak, megszavazta, hogy október 1-én tartsák meg a madridi központi kormány által illegálisnak minősített népszavazást.

A parlamenti erőviszonyok ellenére felmérések szerint a katalán lakosság kis többséggel, de elvetné a függetlenséget – sugallják felmérések.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök Madridból intézett televíziós beszédet az országhoz. Azt mondta: „még el lehet kerülni a nagyobb rosszat”, és a törvényesség betartására szólította fel a katalán vezetőket.

Szerdán különösen feszültté vált a helyzet, miután a spanyol hatóságok átvették a regionális pénzügyek ellenőrzését, hogy ne tudják finanszírozni a népszavazást. A katalán kormányzat gazdasági miniszterét és két másik illetékest pedig letartóztatták.

Carles Puigdemont katalán elnök szerint ezzel gyakorlatilag felfüggesztették az autonómiát, és közvetlen irányítás alá vonták a tartományt. „Spanyolország de facto szükségállapotot vezetett be. Ezzel átlépték azt a határt, amely eddig elválasztotta őket a tekintélyelvű, elnyomó rezsimtől. A demokrácia szégyenévé váltak” – mondta a katalán vezető.

Barcelonában és más katalán városokban az éjszaka is folytatódtak a tüntetések.

A hét és fél milliós, nyelvében és kultúrájában a spanyoltól különböző Katalónia közel fele-fele arányban megosztott a függetlenség kérdésében. A spanyol központi hatóságok megfenyegették azokat a polgármestereket, akik segítik a népszavazás megrendezését, miközben azokat, akik erre nem hajlandók, a függetlenségpártiak zaklatják.

A mérsékelten nacionalista katalán lap, a La Vanguardia közben azt írta, hogy „a spanyol alkotmány elleni támadás nem előrevezető út, mivel a lakosok fele nem támogatja az elszakadást, és sokakat sokkolt, hogy a helyi parlament milyen módszerekkel szavazta meg a referendumot”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×