eur:
394.04
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Még van bizonytalanság a kormány új pénzosztása körül

Ötmilliárd forintos pénzcsomagot szán a magyar kormány Dél-Szlovákia gazdaságfejlesztésére. A pénz elsősorban a szlovákiai magyar kis- és középvállalkozások támogatására érkezik. A felvidéki elosztási mechanizmus megtervezését a Magyar Közösség Pártjára bízta a magyar kormány.

16 millió eurós, azaz 5 milliárd forintos dél-szlovákiai fejlesztési csomagot jelentett be Szlovákiában a Baross Gábor Alap közreműködésével az MKP. Az alapítvány által elindított Gazdaságfejlesztési Párbeszéd című fórumsorozat megnyitóját Révkomáromban tartották. Menyhárt József, az MKP elnöke az első állomáson elmondta,

a céljuk, hogy a szlovákiai magyar fiatalok a szülőföldjükön maradjanak,

hogy a gyereket vállaló családok maradjanak abban a térben, ahol szüleik is élnek.

A magyar kormányzati forrásokból finanszírozott és október elejére meghirdetett pályázati kiírásban minimálisan 30 százalékos önrész mellett legfeljebb 15 ezer eurós keretösszegű, vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek a szlovákiai magyar kis- és középvállalkozások.

Iván Tamás, a Baross Gábor Alap elnöke arról tájékoztatott, hogy az alapítvány szerepe az idén frissített Baross Gábor Terv és a gazdaságfejlesztő csomag társadalmi kommunikációja lesz. A rendelkezésre álló 16 millió euró elosztása azonban nem képezi majd a Baross Gábor Alap kuratóriumának feladatát. Azt azonban, hogy ki felel majd a pályázatokért, még nem árulták el az illetékesek. Mindössze annyit közöltek, hogy azokat egy olyan magyarországi szervezet írja majd ki, amely teljes lefedettséggel bír a határ mentén, és meg tudja valósítani a pályázatok feldolgozását.

Révkomáromban elhangzott, hogy a magyar kormány 2015-ben indította be gazdaságfejlesztési programját a Kárpát-medence határon túli, magyarlakta területein. Kárpátaljára eddig több mint 100 millió euró jutott erre a célra, a Vajdaságba pedig 210 millió euró érkezett.

A révkomáromi fórumot egy további, 22 helyszínes találkozósorozat követi a Felvidéken annak érdekében, hogy az érdeklődők és a program koordinátorai hiteles képet kapjanak a dél-szlovákiai térség aktuális gazdasági, régiófejlesztési és társadalmi állapotáról.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×