eur:
395.72
usd:
372.21
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Pusztító erővel csapott le Floridára az Irma hurrikán

Pusztító erővel csapott le Floridára az Irma hurrikán

A karibi szigetvilágban végzett pusztítás után vasárnap az Egyesült Államok-beli Floridára csapott le az Irma hurrikán. A félsziget keleti fele jobbára megúszta a pusztítást, a nyugati oldalon viszont komoly áradásokat okozott a vihar, az erős széllökések pedig fákat döntöttek ki.

Csatornákká változtatta Irma az általában nyüzsgő és pezsgő déli metropolisz, Miami utcáit. Magyar idő szerint hétfőn kora hajnalban a vihar már jóval északabbra járt.

„Olyan, mintha egy óriás megragadná és rázná a házat” – mondta a Miamitól északra fekvő Boca Raton egyik lakosa. A helyiek nem sokat láthatnak a viharból, mert a szelek ellen védő fémpaneleket szereltek az ablakokra.

A nap folyamán Irma átsöpört a félsziget nyugati oldalán fekvő Naples városon és a szintén nyugati-parti Tampai öböl felé tartott.

A több, mint 200 kilométeres széllökések és a heves esőzés nyomán közel másfél millió ember maradt áram nélkül. Az előrejelzések szerint akár négy és félméteres hullámokat hajthatott a szél a partokra úgy, hogy a hurrikán érkezése előtt a víz jelentősen visszahúzódott. Az előrejelzést Rick Scott helyi kormányzó is megerősítette.

A Karib-szigeteken 25 ember halálát okozó Irma az amerikai történelem egyik legnagyobb evakuálását tette szükségessé. Akik tehették, autón menekültek el és sokan az északra fekvő Georgia államban leltek menedékre. Összesen 6 és félmillió, főként a partvidéken élő embert utasítottak arra, hogy távozzon lakhelyéről.

Két hét alatt ez második hurrikán, amely lecsap Amerikára. Az előrejelzés szerint a nyugati parton található és az ottani Salvador Dali múzeumról híres St. Petersburg városon haladhat át a vihar szeme, míg a beljebb fekvő Tampa ennél enyhébb szelekre számíthatott.

Tortola városban az egyik helyi lakos elmesélte A Guardian című újságnak, hogyan fújt el egy házat a vihar. „Szó szerint elfújta, egyenesen az útra, majd a hegyoldalba” – mondta.

Irma várható pusztítását néhány milliárd dollárosra becsülték.

Közben a karibi szigetvilágban az otthontalanná vált tömegek a külvilág segítségét kérték és azt, hogy küldjenek nekik ételt, vizet és hogy fékezzék meg a fegyveres fosztogatókat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×