eur:
392.82
usd:
366.14
bux:
66803.65
2024. április 26. péntek Ervin
Tagadják a „kaviárdiplomáciát” az azeri hatóságok

Tagadják a „kaviárdiplomáciát” az azeri hatóságok

Védekezésre kényszerültek a példátlan korrupciós vádak miatt az azerbajdzsáni hatóságok. A külügyminisztérium határozottan visszautasította, hogy titkos, két és félmilliárdos dolláros alapot használtak arra, hogy befolyást vásároljanak Európában és tisztára mossák a demokratikus gyakorlata miatt az országról kialakult képet.

Ellentámadásba mentek át az azeri hatóságok azt követően, hogy nyugati médiumok leleplező riportjai azt állították: több mint kétmilliárd dollárt költöttek az országimázs javítására és döntéseket befolyásoltak az európai intézményekben. A pénz egy része pedig az azeri elit luxus életmódját finanszírozta.

„Ez a hamis hírek ékes példája.

Egyes médiumoknak az Azerbajdzsánnal kapcsolatos, úgynevezett korrupciós állításai teljességgel hamisak. Elutasítjuk az örmény lobbi és a Soros-alap által irányított propagandát” – közölte Hikmat Hadzsijev, az azeri külügyi szóvivő.

A vádak hatalmas vihart kavartak az európai országokat tömörítő – és nem az Európai Unióhoz tartozó – Európa Tanácsban, amelynek feladata a jogállamiság támogatása a kontinensen.

A Trasparency International korrupcióellenes szervezet szerint nyilvánvaló, hogy az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének egyes volt tagjait lefizették, hogy szavazzák le az erősen vitatott emberi jogi és választási gyakorlata miatt bírált Azerbajdzsánról szóló jelenést.

A magát független civilszervezetnek mondó Transparency képviselői csütörtökre időzítettek egy találkozót az ET parlamenti közgyűlése (PACE) korrupcióellenes csoportjával.

„Egyelőre csak az utazási és szavazati jog megvonásával büntethetik a kenőpénzt elfogadó képviselőket, de nincs bűnügyi eljárás” – mondta Casey Kelso, a Transparency egyik igazgatója.

Az egyik említett képviselő az olasz Luca Volonté, aki a vád szerint milliókat kapott az azeriektől. A közgyűlés jobbközép frakcióját korábban vezető Volonte ellen az olasz hatóságok indítottak nyomozást etikátlan magatartás miatt. A vád szerint Volonté a pénzért cserébe támogatta a választások manipulálásával vádolt és újságírókat bebörtönző azeri kormányt.

A többek között a Guardian brit lapban megszellőztetett vádak szerint Azerbajdzsán úgynevezett „kaviárdiplomáciája” során pénzzel és ajándékokkal vásárolt befolyást magának. A vádak először az Európai Stabilitási Kezdeményezés nevű szervezet 2012-es jelentésében jelentek meg.

Egy évvel később az Európa Tanács leszavazott egy jelentést, amely határozottan bírálta Bakut a politikai elítéltek kezelése miatt.

Banki tranzakcióról készült dokumentumok szerint az azeri vezetés közel hárommilliárd dollárt mozgatott ki az országból brit cégek titkos hálózatán keresztül. A pénzből támogatókat, lobbistákat és európai politikusokat támogattak, luxuscikkeket és szolgáltatásokat vettek és az azeri elit vagyonát mosták tisztára – írta a Guardian. Az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének elnöke vonakodás után, de elrendelte, hogy indítsanak vizsgálatot az ügyben.

A korábban említett Luca Volonté elismerte, hogy pénzt kapott Azerbajdzsánból, de azt mondta: alapítványát támogatták és közölte: pereskedni fog.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×