eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Kvótadöntés: így reagált Szlovákia

Kvótadöntés: így reagált Szlovákia

„Szlovákia elfogadja a kvótaperben hozott döntést, de a kormány álláspontja a migránsok ügyében nem változik” – jelentette ki a szlovák miniszterelnök azt követően, hogy ma délelőtt az Európai Bíróság elutasította a menedékkérők tagállamok közötti elosztását szolgáló uniós mechanizmus ellen benyújtott magyar és szlovák keresetet.

„Tiszteletben tartjuk az Európai Bíróság döntését” – így fogadta Robert Fico miniszterelnök a kvótaper eredményét. A kormányfő a luxemburgi bíróságnak a menedékkérő tagállamok közötti elosztását előíró uniós mechanizmus ellen benyújtott magyar és szlovák kereset ügyében hozott elutasító döntésével kapcsolatban emellett megjegyezte, továbbra is azon dolgoznak, hogy a szolidaritást ne a migránsok kierőszakolt befogadásával, hanem más módon nyilváníthassák ki. A miniszterelnök hangsúlyozta, a menekültek nem akarnak Szlovákiában maradni.

Robert Fico szerint az Európai Bíróság döntése csupán azt mutatja, hogy a bíróság jogi nézete eltérő a szlovák állásponttól.

Szlovákia a kvótarendszer elfogadásának folyamatát támadta meg a keresetben, és azt hiányolta, hogy a döntésnél a tagállamok nem voltak egy nézeten. „A kötelező kvótarendszer így érvényben marad, azonban szeptember 26-áig érvényes csak” – emlékeztetett Fico, aki szerint Szlovákia keresetének elutasítása semmilyen büntető intézkedést nem von maga után (ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is kihangsúlyozta sajtótájékoztatóján).

Miroslav Lajčák külügyminiszter is hangsúlyozta, hogy a kvótaperben hozott döntésből

Szlovákia számára semmilyen szankció és semmilyen új kötelezettség nem keletkezik.

A tárcavezető megismételte a pozsonyi kormány korábban többször hangoztatott álláspontját a kvóták működésképtelenségéről, s hozzáfűzte: a további lépésekről a kormánynak kell döntést hoznia. „A kvótákkal kapcsolatos álláspontunk olyan politikai álláspont, amelyben osztozik az egész politikai színtér, és a lakosság is támogatja. Ráadásul az elmúlt két év választ adott arra a kérdésre is, hogy működnek-e a kvóták vagy sem” – mondta a külügyminiszter.

„Az Európai Unióban nem úgy működnek a dolgok, hogy gondolunk egyet, pert indítunk a bíróságon, és azt hisszük, hogy ezzel mindent elintéztünk.

Az unióban tárgyalások sorozatára van szükség” – ezek már Veronika Remišová az ellenzéki OĽaNO párt képviselőjének szavai, aki a mai döntés után elmarasztalta Robert Ficót, amiért a kormányfő hazai üres fecsegés helyett nem próbálta meg erélyesebben átültetni a szlovák érdekeket Brüsszelben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×