eur:
389.31
usd:
363.01
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Visszatér a hidegháború sötét korszaka?

A német külügyminisztérium további intézkedéseket fontolgat egy vietnami menekült elrablása miatt. A hanoi kormány szerint a korábban magas rangot betöltő vietnami funkcionárius saját akaratából tért vissza szülőföldjére, hogy hazája igazságszolgáltatása döntsön bűneiről.

A berlini külügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy a Vietnami Szocialista Köztársaság hatóságait terheli a felelősség az 51 éves üzletember, Trin Xuan Tann elrablásáért és hazaszállításáért.

A vietnami férfi Hanoiban korábban magas pártfunkciót töltött be, majd egy állami energiakonszern vezetését bízták rá. Néhány hónappal ezelőtt Németországba érkezett és Berlinben politikai menedéket kért. A múlt hónap végén azonban az utcán fényes nappal fegyveres férfiak rátámadtak, betuszkolták egy ott várakozó gépkocsiba. Napokkal később a hanoi televízióban – szemmel láthatóan megviselt állapotban – arról számolt be, hogy családja ösztönzésére a hazatérés mellett döntött, mert szülőföldje igazságszolgáltatásától várja bűnei elbírálását. Trin Xuan Tann hangoztatta azt is, reméli, hogy töredelmes vallomását a bíróság enyhítő körülménynek fogja tekinteni.

Mindezt Berlinben csak megrendezett színjátéknak tekintik,

ezért tiltakoztak a nemzetközi jog durva megsértése miatt és kiutasították a berlini vietnami nagykövetség diplomáciai fedéssel dolgozó hírszerző tisztjét. A hanoi kormány nyilatkozatban közölte, hogy Vietnam mindig is komoly hangsúlyt fektetett a Németországhoz fűződő jó kapcsolatra, és ezért sajnálatosnak tekinti egy diplomatájának kiutasítását Berlinből.

Tény, hogy a vietnami kommunista párt vezetője, már tavaly vizsgálat megindítását rendelte el a Trin Xuan Tann esetében, akit most azzal vádolnak, hogy 125 millió euróval megkárosította a vezetése alatt álló energiakonszernt.

Berlinben évtizedek óta ez volt az első eset, hogy feltehetően politikai okokból külföldi állampolgárt elraboltak.

A hidegháború idején több mint 400 személyt hurcoltak el erőszakkal az akkori vasfüggöny keleti oldalára.

A magyarok közül a Szabad Európa Rádió egykori bécsi tudósítója Ábrányi Aurél lett a budapesti belügyi szervek által végrehajtott emberrablás áldozata, akinek további sorsa azóta is ismeretlen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×