eur:
389.25
usd:
360.86
bux:
68474.79
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Bejött a német munkaügyi újítás

Bejött a német munkaügyi újítás

A menekültkérdés megoldásában – közvetve – jelenthet segítséget, hogy a német munkaügyi hivatal kirendeltségeket létesít azokban országokban, amelyeket polgáraik gazdasági okokból hagynak el. A Koszovó, Szerbia, valamint Albánia fővárosában nyílt központ ingyenesen tájékoztatást ad a német álláslehetőségekről és segít a munkavállalással kapcsolatos teendők intézésében is.

2014 őszén a német törvényhozás biztonságos térségnek nyilvánította a Balkán három országát: Koszovót, Szerbiát és Albániát. Ennek értelmében az onnan érkezettek számára végleg füstbe ment a remény a menedékjog megszerzésére és nem maradt más hátra, mint elhagyni Németországot.

Mintegy ellenszolgáltatásként a német munkaügyi hivatal kirendeltséget létesített Pristinában, Belgrádban, valamint Tiranában, hogy folyamatosan tájékoztassa az érdeklődőket a németországi álláslehetőségekről.

A kezdeményezést siker koronázta, ugyanis nemcsak a Balkán három országának németül, de legalább angolul jól beszélő munkakeresői fordulnak felvilágosításért egyre nagyobb számban a helyi dolgozókat foglalkoztató a kirendeltségekhez, hanem a mind nagyobb szakemberhiánnyal küzdő német ipar megbízottai is.

Az elmúlt évek során 40 ezer koszovói, szerb és albán állampolgár érkezett szabályos munkavállalási és letelepedési engedéllyel Németországba. A sikeren felbuzdulva a közelmúltban Tunézia fővárosában is kirendeltséget nyitott a német munkaügyi hivatal.

Ez szintén kapcsolatban áll a német törvényhozás azon döntésével, hogy – Líbia kivételével - a Földközi-tenger partján lévő országokat szintén biztonságos térségnek nyilvánította. Így a marokkóiak sem kaphatnak menedékjogot Németországban, ezért hamarosan Rabatban is lesz hova fordulniuk azoknak, akik németországi elhelyezkedési lehetőségek iránt érdeklődnek.

A Líbia felől a Földközi-tengeren át embercsempészek közvetítésével érkező afrikaiak jelentős hányada Ghánából, Szenegálból és Nigériából indul útnak Európa felé, ezért Berlinben tervbe vették munkaügyi központ létesítését Accrában, Dakarban valamint Abudzsában is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×