eur:
394.24
usd:
370.35
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Elégedetlenek a cseh határellenőrzéssel a németek

Elégedetlenek a cseh határellenőrzéssel a németek

Milan Chovanec cseh belügyminiszter cáfolja azt a német állítást, amely szerint országa Lengyelországgal együtt a G20 csoport múlt heti hamburgi csúcstalálkozója idején elhanyagolta a határellenőrzéseket. A cseheket a kormányzó CDU belbiztonsági szakértője bírálta.

Armin Schuster kijelentette: Csehország és Lengyelország segíti a schengeni határok védelmét, de a belső határok védelmére nem fordítanak kellő figyelmet.

A német kormányzati szakértő szerint a hiányosságokat az Európai Bizottságnak ki kellene vizsgálnia, és szükség esetén eljárást kellene indítania

az érintett országok ellen, amiért nem tartják be az uniós szerződéseket.

A cseh belügyi tárca vezetője visszautasította a német bírálatot. Milan Chovanec közölte, hogy a CDU politikusa lebecsüli a Berlin és Prága közti rendőrségi együttműködést, szavai pedig sértőek. A cseh miniszter ezért német kollégájához fordul, hogy foglaljon nyilvánosan állást az ügyben.

Armin Schuster azzal érvelt, hogy a német rendőrség a G20-as hamburgi csúcstalálkozó idején szokatlanul sok embert vett őrizetbe a határövezetben.

Hírügynökségi jelentések szerint 744 emberről van szó.

Prága nem tud arról, hogy bármilyen incidens lett volna a határon, Chovanec pedig állítja, hogy a cseh rendőrség szorosan együttműködik német partnereivel.

A Hamburgban tartott csúcstalálkozó idején Németország és Csehország határán közös cseh-német rendőri csoportok dolgoztak, és folyamatos volt közöttük az információcsere. A cseh rendőrség szerint a németek által őrizetbe vett emberek németországi lakosok voltak, ezért nem a csehek, hanem a németek vették őrizetbe őket.

A cseh belügyminiszter leszögezte: Csehország betartja a schengeni szabályokat és a menekültválság miatt megerősítette az ellenőrzéseket.

Az Európai Bizottság legutóbbi jelentése idén tavasszal semmilyen problémát nem talált náluk. „A cseh rendőrség az országba érkező illegális bevándorlók kilencven százalékát már az osztrák határ átlépése után, Dél-Morvaországban őrizetbe veszi. Kizárt, hogy idegen állampolgárok százai úgy haladjanak át Csehországon, hogy a rendőrség ne vegye észre” – szögezte le Milan Chovanec cseh belügyminiszter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×