eur:
395.33
usd:
371.84
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Száz cég felelős a klímaváltozás nagy részéért

Száz cég felelős a klímaváltozás nagy részéért

Mindössze 100 nagyvállalat felelős a globális széndioxid-kibocsátás több mint kétharmadáért – állítja egy új tanulmány, amelynek szerzői szerint a cégek és befektetőik viselkedése jelentheti a megoldást a klímaváltozás elleni harcban.

Főként a fosszilis energiahordozókkal foglalkozó nagy cégek felelősek 1988 óta a globális üvegházi gázemisszió 70 százalékáért – állítja egy non-profit szervezet, a CDP és az úgynevezett Klíma Elszámoltatási Intézet, a Climate Accountability Institute közös jelentése.

Az érintett cégek jelenthetik a kulcsot a széndioxid-kibocsájtásban szükséges rendszerszintű változáshoz – jegyzik meg a szerzők.

A jelentés első ízben koncentrál az egyes államok helyett cégekre.

Összeállítói úgy találták, hogy 1988 óta – amikor létrehozták a Klímaváltozással foglalkozó kormányközi bizottságot –

a globális emisszió felét 25 nagy állami cég adja.

A listát érdekes módon nem a nagy nyugati iparállamok cégei vezetik, de azok is megtalálhatók az élbolyban.

Az első helyen a kínai állami szénvállalat áll: az emisszió több mint 14 százalékáért felel. A második a szaúdi állami olajvállalat, az Aramco, 4,5 százalékos aránnyal, a harmadik pedig a Gazprom közel 4 százalékkal.

Száz cég felelős a klímaváltozás nagy részéért

A listán az első 20 között szerepelnek az ExxonMobil, Shell, BP és Chevron olajcégek.

Kelet-Európából a lengyel szénbányászati vállalat a 15., az ukrán a 40., míg a cseh az 50. helyen áll. A Magyarországon is jelenlévő ÖMV osztrák cég a 94. a kibocsájtók sorában.

A jelentés arra a megállapításra jut, hogy

a globális széndioxid-emisszió egyötödét állami pénzekből finanszírozzák.

„Ezért különösen nagy a felelőssége azoknak a befektetőknek, akik a nagy fosszilis energiacégekbe fektetnek be pénzt” – mondta Pedro Faria, a CDP környezetvédelmi szervezet igazgatója.

Miközben az aktivisták arra sürgetik a nagy energiacégeket, hogy forduljanak a megújuló források felé, a Shell és a BP már tett is ilyen lépéseket, az ExxonMobil pedig a szén-dioxidnak a légkörből való kivonását és a tárolási lehetőségeket kutatja.

A környezetvédők közben azt mondják: mindez még édeskevés,

és példának állítják be az Apple-t, Facebookot, Google-t és IKEA-t, amelyek ígéretet tettek, hogy teljes egészében megújuló forrásokból fedezik majd energiafogyasztásukat.

A Volvo autógyártó pedig a napokban jelentette be, hogy 2019-től már csak hibrid vagy elektromos kocsikat gyárt majd.

Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Ismét felütötte a fejét a madárinfluenza

Ismét felütötte a fejét a madárinfluenza

Kimutatta a madárinfluenza-vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye több állattartó telepén. Az érintett állományok felszámolása, valamint a járványügyi nyomozás folyamatban van - közölte a hivatal kedden közleményben az MTI-vel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×