eur:
388.99
usd:
360.7
bux:
68067.61
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A civilek szerint az EU felelős a migránsok haláláért

A civilek szerint az EU felelős a migránsok haláláért

Ellentámadásba mentek át a nemzetközi civilszervezetek, amelyeket azzal vádoltak meg, hogy Európába vonzzák a Földközi-tengeren átkelő migránsokat. Az Amnesty International az EU „kudarcot vallott politikáját” teszi felelőssé a tengerbe vesző emberek haláláért, miközben EU-miniszterek ma tanácskoznak a kérdésről.

Az EU felelős az afrikai migránsok haláláért és az őket érő jogsértésekért – erre utalt az uniós belügyminiszterek tallini migrációs csúcstalálkozója előtt kiadott jelentésében az Amnesty International jogvédő szervezet.

Az anyag szerint a „Líbiával kötött cinikus alkuk” miatt kerülnek többezren olyan veszélybe, hogy a tengerbe fulladhatnak vagy nemi erőszak és kínzás elszenvedői lehetnek.

Az Európai Unió hátat fordít és nem vesz tudomást a líbiai menekült-központokban (gyakorlatilag fogdákban) történő esetekről és jobbára a civilszervezetekre hagyja, hogy megmentsék a tengeren bajba jutott bevándorlókat – teszi még hozzá a jelentés, kiemelve, hogy az idén már 2000-en fulladtak a tengerbe.

Az Unió közben egyelőre saját belső vitájára koncentrál a kérdésben. A tallini találkozón téma az a 92 millió dolláros akcióterv, amellyel az Európai Bizottság kezelni kívánja az újra megindult földközi-tengeri bevándorlást.

A javaslat szerint az összeg felét a líbiai parti őrség kapná, hogy hatékonyabban tudja leállítani az migránsokkal túlzsúfolt hajókat elindító embercsempészeket.

A civilek szerint az EU felelős a migránsok haláláért

A maradék pénzt Olaszország kapná a már bejutott bevándorlók ellátására. Rómának nem segít a nyugati beavatkozás után kaotikussá vált líbiai helyzet és az sem, hogy egyes EU-partnerei, köztük Magyarország, nem hajlandók migránsokat befogadni és ezzel enyhíteni terheit.

A Bizottság szerint azokat a Líbiában tartózkodó afrikaiakat, akik jogosultak a menekültstátuszra jogszerűen befogadnák az Európai Unióba.

Míg ez az ötlet a migrációellenes országok éles nemtetszését váltja ki, addig úgy tűnik a civilszervezetek számára túl kevés.

Az olasz Vöröskereszt arra figyelmeztetett, hogy a befogadóközpontok már kritikus állapotban vannak és nem tudják feldolgozni a menedékkérelmeket.

A brit Sky News közben azt állítja, több migránssal beszéltek, akik a regisztráció után távoztak a központokból és Róma, majd Észak-Európa felé indultak.

Olaszország és Ausztria között ugyanakkor feszültséget váltott ki, hogy az osztrákok többszáz katonával akarják lezárni a közös, és a schengeni elvek alapján amúgy szabadon átjárható határt. Az is felmerült, hogy páncélosokat vezényelnek ki a Brenner-hágóhoz, de az osztrák kancellár végül úgy fogalmazott, hogy ez „félreértés” volt.

Közben meglepő módon a világ egyik legnagyobb jótékonysági alapítványának vezetője, Bill Gates, a Microsoft alapítója azt sürgette: az EU „nehezítse meg, hogy az afrikaiak a jelenlegi útvonalakon eljuthassanak Európába”. Szerinte az uniós vezetők csak elmélyítik a válságot, ha túlságosan bőkezűek, mert azzal bátorítják a migrációt. Jobb lenne, ha helyben elosztott segélyekkel biztosítanák, hogy az emberek a saját országukban maradjanak – mondta egy német lapnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×