eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Újabb fordulat: Trump meggondolta magát

Újabb fordulat: Trump meggondolta magát

Még mindig falat építene a mexikói határra Donald Trump, de most egy eredeti - bár nem feltétlenül saját - ötletet említett arra, hogyan lehetne csökkenteni a beruházás költségeit.

Trump nem hátrál és továbbra is kitart ellentmondásos ötlete, a mexikói határra építendő fal mellett. Iowa államban, egy nagygyűlésen ugyanakkor most azt mondta:

napelemeket szereltetne az építményre,

amelyek így olcsó energiát nyújtanának és a beruházás árát is lenyomnák.

„Elég jó képzelőerő, mi? Ugye? Az én ötletem” – mondta támogatói előtt. Az általa sokat bírált „fősodorbeli média” ugyanakkor gyorsan megjegyezte, hogy a falépítési terveket benyújtó cégek vázlataiban is szerepeltek napelemek.

Donald Trump már választási kampánya idején kiemelt témaként kezelte a szerinte a mexikói határon át történő illegális migrációt (annak ellenére, hogy a statisztikák szerint a legtöbb illegális bevándorló repülőn és szabályosan lépte át a határt, de vízuma lejárta után nem tért haza).

Trump megígérte, hogy

falat emel a határra és hogy a költségeit Mexikóval fizetteti meg

– a déli szomszéd elnöke, Enrique Pena Nieto ugyanakkor elutasította ezt. Nieto elődje, a szabadszájú Vicente Fox pedig populista hangvételű és néha goromba videókkal figurázta ki az amerikai elnököt.

Iowai nagygyűlésén Trump ismét bírálta a „washingtoni mocsarat” és méltatta az „egyszerű, munkából élő amerikaiakat”, akiket „hazafiaknak” nevezett.

Majd elővezette eredetinek mondott ötletét: „különleges dologról van szó a déli határon, ahol sok a nap, nagy a meleg. Azon gondolkodunk, hogy napelemfalat építünk, hogy az így energiát termeljen és kifizesse magát. Így Mexikónak jóval kevesebbet kell fizetnie, és ez jó, ugye?” – tette fel a kérdést.

Utána még a tőle megszokott retorikai elemeket is bevetette és

„gyönyörűnek” nevezte a napelemeket.

„Minél magasabbra tesszük a falon, annál értékesebb lesz” – tette hozzá.

Mint a BBC megjegyzi, több, mint kétszáz cég válaszolt az amerikai Belbiztonsági Minisztérium tenderfelhívásra és küldött be terveket a falról.

Annak ellenére, hogy most napenergiáról beszélt, Donald Trump nem harcos híve a zöld energiának. A közelmúltban kiléptette az Egyesült Államokat a globális felmelegedés ellen fellépő Párizsi Klímaegyezményből. Egyik érve az volt, hogy ezzel segíti az amerikai szénbányászokat. Az elnöki lépés ellenére több amerikai cég, város és szövetségi állam is jelezte, hogy a párizsi vállalások szellemében visszafogja az üvegházhatású gázok kibocsátását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×