INFORÁDIÓ
2022. október 1. szombat
Malvin

donald trump

napenergia

mexikói fal

Trump újabb ötlettel állt elő

Trump újabb ötlettel állt elő

Infostart

Még mindig falat építene a mexikói határra Donald Trump, de most egy eredeti – bár nem feltétlenül saját – ötletet említett arra, hogyan lehetne lenyomni a beruházás árát.

Donald Trump nem hátrál meg, továbbra is kitart ellentmondásos ötlete, a mexikói határra építendő fal mellett.

Iowa államban, egy nagygyűlésen ugyanakkor most azt mondta: napelemeket szereltetne az építményre, amelyek így olcsó energiát nyújtanának, és a beruházás árát is csökkentenék.

„Elég jó képzelőerő, mi? Ugye? Az én ötletem” – mondta támogatói előtt. Az általa sokat bírált „fősodorbeli média” ugyanakkor gyorsan megjegyezte, hogy

a falépítési terveket benyújtó cégek vázlataiban is szerepeltek napelemek.

Donald Trump már választási kampánya idején kiemelt témaként kezelte a szerinte a mexikói határon át történő illegális migrációt - annak ellenére, hogy a statisztikák szerint a legtöbb illegális bevándorló repülőn és szabályosan lépte át a határt, de vízuma lejárta után nem tért haza.

Trump megígérte, hogy falat emel a határra, és hogy annak költségeit Mexikóval fizetteti meg – a déli szomszéd elnöke, Enrique Pena Nieto ugyanakkor elutasította ezt. Nieto elődje, a szabadszájú Vicente Fox pedig populista hangvételű és néha goromba videókkal figurázta ki az amerikai elnököt.

Iowai nagygyűlésén Trump ismét bírálta a „washingtoni mocsarat” és méltatta az „egyszerű, munkából élő amerikaiakat”, akiket „hazafiaknak” nevezett.

Majd elővezette eredetinek mondott ötletét: „különleges dologról van szó a déli határon, ahol sok a nap, nagy a meleg. Azon gondolkodunk, hogy napelemfalat építünk, hogy az így energiát termeljen és kifizesse magát. Így Mexikónak jóval kevesebbet kell fizetnie, és ez jó, ugye?” – tette fel a kérdést.

Utána még a tőle megszokott retorikai elemeket is bevetette és „gyönyörűnek” nevezte a napelemeket. „Minél magasabbra tesszük a falon, annál értékesebb lesz” – tette hozzá.

Mint a BBC megjegyzi, több, mint 200 cég válaszolt az amerikai Belbiztonsági Minisztérium tenderfelhívásra és küldött be terveket a falról.

Annak ellenére, hogy most napenergiáról beszélt, Donald Trump nem harcos híve a zöldenergiának. A közelmúltban kiléptette az Egyesült Államokat a globális felmelegedés ellen fellépő Párizsi Klímaegyezményből. Egyik érve az volt, hogy ezzel segíti az amerikai szénbányászokat. Az elnöki lépés ellenére több amerikai cég, város és szövetségi állam is jelezte, hogy a párizsi vállalások szellemében visszafogja az üvegházi gázok kibocsátását.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018