eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Fico: a cseh-szlovák-osztrák együttműködés nem a V4 ellen irányul

Fico: a cseh-szlovák-osztrák együttműködés nem a V4 ellen irányul

Ipari és infrastrukturális fejlesztések, a duális képzés során szerzett tapasztalatok kicserélése és a munkaerőpiacon észlelhető problémák megoldása – egyebek mellett ezekről a kérdésekről tárgyaltak csütörtökön a dél-morvaországi Brünnben Csehország, Szlovákia és Ausztria kormányfői.

 Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök a Slavkovi formátum nevet viselő találkozón megerősítette, hogy mindhárom ország fontosnak tartja ennek a szövetségnek a létét és a további együttműködést.

A Slavkovi formátum Csehország, Szlovákia és Ausztria regionális együttműködésének formája, amely két éve Slavkovban jött létre.

„Mai találkozónkon elfogadtuk a 2017-re vonatkozó együttműködés tervét. Mindenekelőtt a vasúti infrastruktúra hatékonyabbá tételére, a duális képzésben szerzett tapasztalatcserére, és a munkaerőpiacon felmerülő kérdések megoldására összpontosítunk” – jelentette ki a vendéglátó cseh miniszterelnök.

Christian Kern osztrák kancellár szintén az ipari és infrastrukturális fejlesztések fontosságát hangsúlyozta.

„Ausztria, Csehország és Szlovákia három olyan ország, amelynek gazdaságát leginkább az ipari termelés határozza meg. A mi érdekünk pedig az, hogy az ipar tovább virágozzék Közép-Európában“ – mondta az osztrák kancellár.

Robert Fico szlovák miniszterelnök azt hangsúlyozta, hogy az európai béke fenntartásának érdekében elengedhetetlenül fontos, hogy tovább csökkentsék a különbségeket az Európai Unió régi és új tagállamai között.

„Éppen Szlovákia, Csehország és Ausztria együttműködése az ipar, az innováció, és a digitalizáció területén az az út, amelyet járva elérhetjük, hogy a két államban, Csehországban és Szlovákiában még gyorsabban nőjenek a bérek, de természetesen ez Ausztriának is érdekében kell, hogy álljon” – fogalmazott Robert Fico.

A szlovák kormányfő június 29-ére vendégül hívta cseh és osztrák kollégáját Pozsonyba, a Szolidaritási és Fejlesztési Tanács ülésére,

amelyen a szakképzett munkaerő hiánya adta gondokra keresik majd a választ. Robert Fico a Slavkovi formátumon azt is hangsúlyozta, hogy Csehország, Szlovákia és Ausztria szorosabb regionális együttműködése nem a visegrádi csoport alternatívája, hanem újabb lehetőség a szomszédság előnyeinek kihasználására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×