INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 23. szerda
Tekla

németország

franciaország

euróövezet

valutaegység

Lesz közös euróövezeti pénzügyminiszter?

Lesz közös euróövezeti pénzügyminiszter?

Infostart / InfoRádió

A német kancellár közölte, hogy bizonyos feltételek mellett támogatná, ha a valutaegységet alkotó országok, tehát az euróövezet számára, közös pénzügyminisztert neveznének Angela Merkel szerint ebben az esetben még a közös költségvetés is elképzelhető lenne.

A közös európai pénzügyminiszter gondolata már korábban is felmerült, de a tisztség létrehozását a berlini kormány határozottan ellenezte. Most azonban a kancellár közölte, hogy bizonyos feltételek mellett támogatná, hogy a valutaegységet alkotó országok, tehát az euróövezet országai közös pénzügyminisztert neveznének ki. Angela Merkel szerint ebben az esetben még

a közös költségvetés is elképzelhető lenne.

A kancellár álláspontjának módosulásában alighanem komoly szerepet játszik Emmanuel Macron elnökké választása Franciaországban. Macron ugyanis kezdettől fogva szorgalmazta, hogy központilag intézzék a valutaegységet alkotó országok pénzügyeit, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy hozzanak létre közös pénzügyminiszteri tisztséget.

Az elképzelés nem teljesen újkeletű, de Berlinben eddig elvetették a tervet, mert attól tartottak, hogy a német költségvetésből fedeznék az euróövezet túlköltekező tagállamainak adósságait. Noha a görögországi pénzügyi válság rendezése érdekében a német kormány mélyen a zsebébe nyúlt, Berlinben semmi esetre sem akarták, hogy ez az eljárás gyakorlattá váljék.

Lesz közös euróövezeti pénzügyminiszter?

Az Európai Unió iránt elkötelezett, nemrég megválasztott francia elnök azonban ismét napirendre tűzte az elképzelést, és ezt most váratlanul a kancellár is felkarolta. Német gazdasági vezetők berlini értekezletén ugyanis Angela Merkel kifejtette, hogy bizonyos feltételek mellett helyeselné közös pénzügyminiszteri tisztség létrehozását a valutaegységet alkotó országok esetében.

Noha a feltételek részleteit nem fejtette ki, utalt arra, hogy ez gyakorlatilag megfelelő ellenőrzési lehetőség biztosítását jelentené a legnagyobb uniós gazdaság számára. Beszélt arról is, hogy a közös pénzügyminiszter kinevezését egységes költségvetés követhetné az euróövezetben, ha ez egyértelműen erősítené a gazdaság szerkezetét és lendületet biztosítana a konjunktúra számára is.

Tudósítók szerint ebben kiváló partnernek ígérkezik az új francia elnök, aki Párizsban jelentős parlamenti támogatást élvez, így újra lendületbe jöhet az Európai Unió motorjaként szolgáló és még az ezredfordulót követő években kialakult francia-német tengely.

Kapcsolódó hang

Lesz közös euróövezeti pénzügyminiszter?
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018