eur:
394.86
usd:
371.69
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Így reagáltak a londoni muszlimok a gázolásra - exkluzív videó

Így reagáltak a londoni muszlimok a gázolásra - exkluzív videó

A londoni rendőrség terrortámadásnak minősítette azt az éjszakai incidenst, amelynek során egy furgon muszlim hívők közé hajtott a város északi részén. A támadásban egy ember meghalt és többen megsebesültek. Járókelők lefogták a furgon vezetőjét és átadták a rendőrségnek.

A Scotland Yard terrortámadásként kezeli a londoni Finsbury Park mecsetnél az éjszaka történt incidenst. Egy fehér furgon épp akkor hajtott fel a járdára és emberek közé, amikor muszlim hívők jöttek ki a ramadán böjti hónap idején szokásos éjszakai szertartásról.

Egy ember a helyszínen meghalt és 10-en megsérültek. Mielőtt még a rendőrök a helyszínre értek volna,

a helyi közösség tagjai lefogták a furgonban ülő egyik férfit.

Ő szemtanúk szerint azt kiabálta, hogy muszlimokat akart megölni. Két másik férfit is említettek, akik a szemtanúk szerint elmenekültek a helyszínről.

Az angol jognyelvben „polgári letartóztatást” végrehajtók átadták az elfogott és 48 évesnek mondott férfit a rendőrségnek. A Scotland Yard vezetése köszönetet mondott a segítségükért, és azért, hogy „önmegtartóztató” módon léptek fel.

A támadás után az Arsenal futballklub stadionjához közeli környéket ellepték a nézelődők, köztük sok muszlim fiatal, akik dühösen ismételték, hogy terrortámadás történt, de a hatóságok és média sem fogja ezt elismerni, mert ezúttal muszlimok voltak az áldozatok.

Egy szemtanú, aki segített lefogni az állítólagos támadót, azt mondta, hogy a férfi sem zavarodott, sem részeg nem volt.

Egy másik muszlim férfi vitába keveredett a többiekkel, mert azt mondta, nem szabad túlreagálni, és hogy

„mindannyian britek vagyunk”.

Theresa May miniszterelnök együttérzését fejezte ki az áldozatoknak és családjaiknak és megerősítette, hogy összehívta a brit kormány vészhelyzetek idején ülésező bizottságát, a COBRA-t.

Sadiq Khan londoni polgármester azt mondta: további rendőröket küldenek az utcára, hogy megnyugtassák a közösségeket, különösen a ramadánt betartó hívőket. A helyszínen azonban

érezhető volt a feszültség a muszlim fiatalok és a rendőrök között.

Sokan a mobiltelefonjukon vettek fel videókat, és mondták el közben véleményüket, melyeket aztán valószínűleg videomegosztókra töltöttek fel.

A Finsbury Parknál történt támadás két héttel követi a London Bridge-nél elkövetett merényletet, amelynek során a támadók furgonnal hajtottak járókelők közé, majd többeket megkéseltek, nyolc ember halálát okozva.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×