eur:
393.2
usd:
367.42
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Bizonyíték van rá: szaringázt vetettek be Szíriában

„Megtámadhatlan” a bizonyíték arra, hogy április elején szaringázt vagy ahhoz hasonló anyagot vetettek be egy lázadó szíriai város ellen – ezt állítja a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet nevű nemzetközi csoport. Izrael szerint közben a szíriai kormánynak még mindig több tonna vegyi fegyvere lehet.

Egy tekintélyes nemzetközi intézmény – a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPWC) szerint szaringázzal hajthattak végre áprilisban támadást Han Sejhun lázadó kézen lévő szíriai város ellen. Az akcióban csaknem 90 ember, köztük sok gyermek is meghalt.

Az atrocitás addigi Szíria-politikája radikális átgondolására késztette Donald Trump amerikai elnököt, aki cirkálórakéta-csapást rendelt el a támadással gyanúsított szíriai kormányerők ellen.

A nyugati hatalmak egyhangúan Aszad elnök kormányát vádolják a sokkoló támadással. Maga Aszad ezt határozottan tagadta és még azt is felvetette, hogy a támadás gyermekáldozatairól szóló képek hamisítottak lehetnek.

Bizonyíték van rá: szaringázt vetettek be Szíriában

Aszad szövetségese, Oroszország azt állítja, hogy a kormány egyik légicsapása eltalálta a lázadók vegyifegyver-készleteit és ez okozta a polgári lakosok halálát.

Az ügy miatt Moszkva többször is összecsapott a nyugatiakkal az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Az, hogy a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet szakértői szaringáz nyomait mutatták ki 10 áldozattól begyűjtött mintákban, a szíriai kormány felelősségére utalhat.

Klórgáz esetében elképzelhető lett volna, hogy a lázadóknak volt közük a vegyifegyver-támadáshoz.

Szinte borítékolható ugyanakkor, hogy a szíriai és az orosz kormány elfogultsággal vádolja majd meg a Vegyifegyver-ellenes Szervezetet.

Az OPCW vezetője Ahmed Üzümcü volt török diplomata, aki egy ideig konzul is volt a háború miatt részben romba dőlt Aleppóban.

A mintákat emellett brit és török laboratóriumokban elemezték ki – egyik ország sem barátja finoman szólva az Aszad-kormánynak.

Szíriát – egy orosz-amerikai alku nyomán - 2013-ban kötelezték arra, hogy adja fel teljes vegyifegyver-készletét egy súlyos vegyifegyver-támadás után.

Az ENSZ akkor azt mondta, hogy szarint vetettek be a többszáz ember halálát okozó támadásban.

Közben név nélkül nyilatkozó

izraeli katonai illetékesek azt állították: akár három tonnányi vegyi fegyvere is maradhatott a szíriai rezsimnek.

Az AP „magasrangú katonai illetékesnek” nevezte az egyik forrást, aki az izraeli hírszerzés adataira hivatkozva mondta azt, hogy „1 és 3 tonna közötti vegyi fegyver” lehet még mindig az Aszad-kormány birtokában. Hasonlót állított két másik védelmi illetékes is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×