eur:
392.56
usd:
366
bux:
66887.72
2024. április 25. csütörtök Márk
Lengyelország haragszik Tusk újraválasztása miatt

Lengyelország haragszik Tusk újraválasztása miatt

Európa megosztott, Németország diktál – figyelmeztetett Lengyelország, miután felháborodottan vette tudomásul, hogy a volt lengyel miniszterelnököt, Donald Tuskot újraválasztották az Európai Tanács élére.

Az már az elmúlt hetekben is világos volt, hogy a jobboldali lengyel kormány az európai nyilvánosság elé akarta vinni belpolitikai eredetű sértettségét. Donald Tusk volt miniszterelnök és Jaroslaw Kaczynski, a most kormányzó Jog és Igazságosság Párt vezérének mély ellenszenve közismert.

Az, hogy Tusk mostantól továbbra is az Európai Tanács elnöke marad, méginkább felháborította a lengyel politikai vezetést. „Európát Németország dominálja” – volt Kaczynski válasza Tusk meghosszabbítására a poszton.

Azzal is megvádolta a többi vezetőt, hogy szabályellenes módon választották újra politikai riválisát.

„Megszegték azt a szabályt, hogy a magasrangú posztra jelölt vezetőknek hazájuk támogatásával is rendelkezniük kell” – mondta.

A lengyel ellentámadás részeként Witold Waszcykowski külügyminiszter arról beszélt, hogy „mérgező viszony alakul ki Európában, amely sok országnak kárt okoz majd. Tudjuk, hogy Berlin diktál az Unióban” – tette hozzá.

Beata Mazurek, a kormánypárt szóvivője pedig megjegyezte: „Tusk újraválasztása rossz jel Európának, immár nem egységes az Unió”.

A lengyel kormány annyira dühös, hogy nem volt hajlandó aláírni a pénteken végetért EU-csúcs zárónyilatkozatát, így a többi 27 tagállam egy nemhivatalos kommünikét adott ki.

Varsó még odáig is elment, hogy az ügyet úgy állította be: az példája annak, ahogy a még nagyobb hatalomra törő Brüsszel megpróbálja elnyomni a nemzeti érdekeket.

Tuskról ugyanakkor nem egy absztrakt, nemzetek felett álló testület, hanem a többi tagállam kormányainak választott vezetői szavaztak. Nem állt ki Varsó mellett még a szövetségesnek tekintett magyar és a brit miniszterelnök sem.

A Guardian például Lázár Jánosra hivatkozva azt írta, hogy Orbán Viktor kormányfő kompromisszumos megoldást próbált találni, de végül Tuskot támogatta.

Beata Szydlo lengyel miniszterelnök az újraválasztást követően elutasította, hogy Lengyelország elszigetelődött volna az Unión belül, miközben Donald Tusk hazája kormányának is üzenve úgy fogalmazott: „Vigyázzatok, hogy milyen hidakat égettek fel, mert ha azok eltűnnek, akkor soha többé nem tudtok átmenni rajtuk”.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×