eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Csak Amerika nyerne egy kínai-amerikai háborúval

Ha leáll a kereskedelem, megindul a háború - erre figyelmeztetette az Ázsiában domináns kínai online áruház, az Alibaba vezérigazgatója Donald Trump amerikai elnököt. Elemzők szerint Amerika és Kína nem vetne be atomfegyvereket egymás ellen és ugyan Amerika győzne, de a világ veszítene a katonai konfrontációval.

Ja Ma, a Kínában szinte mindent árusító Alibaba online áruház vezetője januárban találkozott Donald Trumppal. Valószínűleg az amerikai elnök protekcionista és harcias megjegyzéseire válaszul most azt mondta: cége 1 millió új állást hoz létre az Egyesült Államokban.

„A világnak szüksége van a globalizációra, szüksége van a kereskedelemre” – tette hozzá.

Ausztráliában, az Alibaba helyi képviseletének megnyitóján ugyanakkor vészjósló megfogalmazást is tett: „mindenki aggódik a kereskedelmi háborúk miatt. Ha leáll a kereskedelem, megindul a háború”.

Donald Trump hol azzal vádolta meg Kínát, hogy „állásokat lop el” Amerikától, hol azzal, hogy manipulálja a yüan árfolyamát és így jut kereskedelmi előnyhöz. Ezzel növelte a két ország közötti feszültséget, amelyet kínai oldalról a hatalmas ázsiai ország tengeri terjeszkedése tüzel.

Trump például közölte, hogy Amerika megvéd egy olyan szigetcsoportot is, amelyet Japán és Kína egyaránt magáénak vall. A Dél-Kínai Tengeren mesterséges szigeteket és kifutópályákat építő Kínát mindez mélységesen felháborítja.

Aggodalmat keltett az is, hogy Steve Bannon, Donald Trump fő stratégája és sokak szerint a Fehér Ház szürke eminenciása egy rádióinterjúban azt mondta: 5-10 éven belül háború indulhat meg az Egyesült Államok és Kína között.

Az Independent brit lapnak nyilatkozó geopolitikai elemzők szerint ennek még kicsi a valószínűsége, de az eredmény katasztrófális lenne a világra nézve.

A szakértők szerint a felek nem alkalmaznának atomfegyvert, de a harcban edzett és technológiai fölényben lévő amerikai haderő példátlanul agresszív háborút folytatna és hatalmas vereséget mérne a tapasztalatlan Kínai Néphadseregre.

A különösen nagy kárt okozó kimenetel a Kínában kialakuló hatalmi vákum és a nemzetközi kereskedelmi útvonalak elzárása lenne, amivel végső soron a világ veszítene.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×