eur:
385.97
usd:
354.62
bux:
68673.84
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes

Nagyot kaszáltak az orosz milliárdosok Trump győzelmével

Vagyonokat kerestek az orosz milliárdosok Donald Trump megválasztásával. A novemberi voksolás nyomán a Forbes magazin becslései szerint 29 milliárd dollárral növekedett a leggazdagabb oroszok vagyona. Ennek oka egyrészt a rubel megerősödése, másrészt az olajár-emelkedés.

Miközben az orosz vezetés csak találgatja, hogy jobb lesz-e a viszony Donald Trump Amerikájával a következő elnök küszöbönálló beiktatása után, néhány orosz milliárdos már most dörzsölheti a markát.

Az egyesek számára váratlan Trump-győzelmet követő árfolyammozgások és részvényárfolyam-emelkedés miatt 29 milliárd dollárral ugrott meg több orosz oligarcha vagyona – legalábbis ezt állítja a gazdag vállalatvezetők és tulajdonosok világában jártas Forbes magazin.

A Forbes cikke szerint az egyik legnagyobb nyertes a Vlagyimir Putyin elnök belső köréhez sorolt Gennagyij Timcsenko. Mivel közel negyedrészben birtokolja a Novatek gázkitermelő céget és annak részvényeinek értéke 16 százalékot ugrott az amerikai elnökválasztás óta, Timcsenko 1,8 milliárd dollárral lett gazdagabb.

2014-ben Timcsenko egy nappal azelőtt adta el 43 százalékos részesedését a Gunvor olajkereskedő cégben, hogy az amerikai pénzügyminisztérium szankciós listára tette. Amerikai illetékesek szerint maga Putyin elnök is a tulajdonsok között van.

Timcsenko tehát időben lépett és mostani, 15 milliárd dolláros vagyonát már magánbefektetésekben tartja, így azt nehezebb nyomon követni.

A Trump-győzelmet követően Oroszország leggazdagabb embere, Leonyid Mikelszon profitált a legtöbbet. Ő is a Novatek befektetői között van és az ő vagyona 1,9 milliárd dollárral ugrott meg. Így már 18.2 milliárd dollár birtokosa.

Mint a Forbes magazin megjegyzi, az oroszoknál jobban – összesítve - csak az amerikai milliárdosok nyertek nagyot az elnökválasztással. Az amerikaiak átlagban ugyanakkor csak közel 3 százalékkal, míg az oroszok több, mint 7 százalékkal növelték vagyonukat.

Ha valóban volt a Trump-győzelmet elősegítő orosz hekkerkampány – és erről erősen megoszlanak a vélemények – akkor az jó befektetés lehetett.

Kérdés, hogy mennyire volt előrelátható, hogy az árfolyamok az oligarchák számára kedvezően alakulnak.

2014 és 2015 között a rubel 55 százalékot vesztett a dollárral szembeni értékéből, tavaly azonban már 20 százalékot erősödött.

A két acélmágnás, Alekszej Mordasov és Vlagyimir Liszin másfél milliárd dollár körüli pénzt nyert Trump győzelmével, miután megugrott a nyersanyagok ára. Szergej Donszkoj londoni piaci elemző ugyanakkor megjegyezte: nem érti, miért fogadnak sokan arra, hogy Trump be tudja tartani az infrastruktúra-fejlesztésről szóló ígéreteit, „de a piacnak mindig igaza van” – mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Robert Fico többórás műtéten esett át, miután egy merénylő többször rálőtt és életveszélyesen megsebesítette.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×