eur:
394.62
usd:
369.81
bux:
65734.68
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

A német kancellár és a francia államfő szerint szükséges az orosz embargó

Berlinben a kancellár és a francia államfő egyeztette álláspontjait az Európai Unió csütörtökön kezdődő brüsszeli csúcsértekezlete előtt. Mindketten úgy vélték, az ukrajnai válság megoldásának előmozdítása érdekében fenn kell tartani az Oroszországgal szemben foganatosított uniós szankciókat

Az Európai Unió motorjaként is emlegetett francia-német együttműködés alapja a Berlin és Párizs közti nézetazonosság a szervezetet érintő legfontosabb kérdésekben. Most is azért jött össze a német kancellár és a francia államfő, hogy összehangolja álláspontját a csütörtökön megnyíló brüsszeli uniós csúcstalálkozó előtt.

A Berlinben folytatott tanácskozásukon megállapodtak abban, hogy Brüsszelben síkraszállnak a Moszkvával szemben életbe léptetett nyugati szankciók fenntartása mellett, mert – így Angela Merkel és Francois Holland – csak így lehet továbbra is nyomást gyakorolni az orosz kormányra a minszki megállapodás betartása érdekében.

A két politikus utalt arra is, hogy a brüsszeli csúcsértekezleten sürgetni akarják az uniós tagállamok közti védelmi együttműködés szorosabbra fűzését is. Már szeptemberben a francia és a német védelmi miniszter javasolta, hogy lehetőség szerint egységesítsék a tagállamok véderejének légi úton történő szállítását, valamint a katonai célú szatelita-felderítést. Ursula von der Leyen és Jean-Yves Le Drian ezt a Krím-félsziget orosz bekebelezésével, valamint Moszkva kardcsörtető politikájával indokolta.

Alighanem ezzel függ össze a NATO azon döntése is, amelynek értelmében januárban 4 ezer amerikai katonát, továbbá 2 ezer harci járművet egy észak-németországi támaszpontról a balti országokba, valamint Lengyelországba, és Romániába, valamint Bulgáriába vezényelnek.

Frederick Hodges tábornok, az Európában állomásozó amerikai haderők parancsnoka elmondta, hogy a NATO keleti szárnyának további megerősítését figyelmeztetésnek szánják Vlagyimir Putyin orosz elnök számára. Hodges tábornok szerint csak a védelmi eltökéltség kifejezésre juttatása mellett lehet eredményes tárgyalást folytatni Moszkvával.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×