eur:
394.75
usd:
370.7
bux:
65114.77
2024. április 19. péntek Emma

Csökkentik az olajkitermelést

2008 óta első ízben egyezett bele a kitermelés visszafogásába az OPEC olajexportőr-kartell. A lépést Oroszországgal közösen dolgozták ki. Előzőleg Szaúd-Arábia felhagyott azzal a követelésével, hogy a rivális Irán is mérsékelje kitermelését.

Bár Szíriában egymással szemben álló erőket támogatnak, Oroszország és az OPEC vezető tagállama, Szaúd-Arábia is magasabb olajárakban érdekelt.

Így a nem OPEC-tag Moszkva az exportőr országok kartelljével egyetértésben visszafogja kitermelését. Az oroszok 15 éve nem határozták el magukat hasonló lépésre.

A hír nyomán 9 százalékkal, több mint hordónkénti 50 dollárra ugrott a Brent típusú kőolaj ára. Az árszabályozó intézkedésbe az erősödő olajhatalommá váló Irak is beszállt.

Az alku azért is volt meglepő, mert az irániak és a szaúdiak Szíria mellett Jemenben is közvetett háborút folytatnak egymással és kapcsolataik különösen hűvösek.

Irán számára jól végződött az alkudozás: Teheránnak másokkal szemben megengedték, hogy kis mértékben növelje a felszínre hozott olaj mennyiségét. Az érv az volt, hogy Iránnak vissza kell szerezni piaci részesedését a nyugati szankciók hosszú évei után.

Halid al-Falih szaúdi olajminiszter a találkozó előtt azt mondta: a megállapodás érdekében országa kész jelentősen visszafogni a kitermelést.

„Ez jó lesz az olajpiacoknak, az iparágnak és a globális gazdaságnak is. Ösztönözni fogja a globális gazdasági növekedést” – mondta.

Mint a Reuters megjegyzi, az OPEC országai adják a világ olajkitermelésének egyharmadát. Az alku értelmében a most napi 33,6 millió hordós kitermelést január 1-től napi 1,2 millió hordóval csökkentik. A legjobban a szaúdiak fogják vissza a kitermelést – napi 500 ezer hordóval -, míg az Öböl országok napi 300 ezer hordóval mérséklik azt.

Irak korábban magasabb kvótát akart magának – azzal érvelve, hogy szüksége van a bevételre az Iszlám Állam elleni harcra. Bagdad azonban meglepetésre vállalta, hogy napi 200 ezer hordóval fogja vissza kitermelését.

Az OPEC-en kívüli országok napi 600 ezer hordós csökkentést vállaltak magukra, ennek felét adja Oroszország.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×