eur:
394.36
usd:
370.05
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Nem csak a futballt érintheti a gyermekzaklatási botrány

Egyre nagyobbra duzzad az angol labdarúgás körül kirobbant molesztálási botrány. Több játékos is közölte: ifijátékosként szexuálisan zaklatták őket. Az ügy a brit médiában az utóbbi években kipattant hasonló botrányt követi és az Angol Labdarúgó Szövetség is úgy döntött: vizsgálatot indít.

Immár az Angol Labdarúgó Szövetség, az FA is nyomoz a kiskorú focistákat érintő szexuális zaklatási botrányban. Velük párhuzamosan négy brit regionális rendőri szerv is nyomozást folytat és egy gyermekvédelmi forródrót a hétvégéig 100 hívást kapott az ügyben.

A brit média sokáig kiemelt helyen foglalkozott a katolikus egyház egyes papjai által elkövetett gyermekzaklatással, úgy tűnik azonban, hogy a többségi anglikán kultúra nem védte meg a brit közéletet a hasonló botránytól.

Az elmúlt években például híres médiaszemélyiségek esetében derült ki, hogy szexuálisan zaklattak befolyásuk alá került embereket, most pedig a sport – a futball világában – robbant a bomba.

A jelenleg negyedik ligás Crewe Alexandra futball klubban gyerekként játszó Andy Woodward november közepén állt ki a nyilvánosság elé azzal, hogy volt edzője és tehetségkutatója, Barry Bennell szexuálisan zaklatta. Később több más futballista is felvállalta a fájdalmas emlékeket – néhányan,

felnőtt férfiként egy reggeli tévéműsorban zokogva idézték fel, hogy mi történt velük.

Amikor a most 62 éves Bennell elleni újabb zaklatási vádak elhangzottak, az egykori edzőt már három másik zaklatási ügyben ítélték el és börtönbüntetést is letöltött miattuk. Az egyik eset egy angol csapat floridai edzőtáborában történt.

Az angol Profi Futballisták Szövetsége szerint eddig több, mint 20 volt focista emelt panaszt, és az ügyben Premier League-csapatok, így a Manchester City, vagy a másodikligás Newcastle neve is felmerült.

Ian Ackley volt gyerekjátékos arról mesélt egy BBC-műsorban, hogy 10 éves korától 3 és fél éven át zaklatta a megvádolt edző.

„Nagyon jó edző volt, karizmatikus ember benyomását keltette. Nem volt határa annak, amit tett az emberekkel, hogy elérje, amit akar. Nem mondtam el senkinek, ki hitt volna nekem?” – mondta. A volt játékos elmondta: csapdába ejtette az álma, hogy sikeres focista legyen, ezért eltűrte, hogy mi történt vele minden hétvégén, az iskolai szünetekben és az idegenbeli meccseken.

A brit parlament illetékes bizottsága felszólította a potenciális tanúkat és áldozatokat, hogy jelentkezzenek és mondják el, mi történt velük.

Időközben 15, a brit sport világában befolyásos ember neve merült fel az ügyben - írta a Mail on Sunday című bulvárlap, megjegyezve, hogy a botrány nemcsak a labdarúgást érinti majd. A rendőrök eddig 26 különböző helyszínen elkövetett zaklatási eset ügyében vizsgálódnak – tette hozzá a lap.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×