eur:
393.8
usd:
367.6
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Új javaslatai vannak Szlovákiának a menekültválságra

Szlovákia a napokban európai partnerei elé terjeszti a migránskérdés megoldására vonatkozó új javaslatát. Ivan Korčok, a szlovák külügyminisztérium államtitkára azt mondta, hogy a javaslatok szolidáris elemeket is tartalmaznak, de a kötelező betelepítési kvótákat elutasította.

Az államtitkár elmondta, a javaslat rugalmas, és nem a kényszerrel elért szolidaritás adja az alapját, mivel Szlovákia több tagállammal együtt kierőszakolt megoldásnak tartja a migránsok befogadására vonatkozó kötelező kvótákat.

„Szlovákia konkrét javaslatot tesz le az asztalra további elemekkel, amelyek egyértelműen a szolidaritás felé hajlanak, ugyanis nélküle nem lehet megoldani a migránsválságot. Egyúttal azt állítjuk, a migránsválság nem oldható meg mindaddig, amíg a megoldást a kötelező kvótákhoz kötik” – hangsúlyozta Korčok.

Az államtitkár hozzátette, hogy Szlovákia szeretné kiegészíteni az Európai Bizottságnak azokat az idei júniusi javaslatait, amelyek a dublini egyezmény teljes körű megreformálására irányulnak. Korčok szerint a bizottság állandó kvóták bevezetését javasolja, amelyek a migránsok számát illetően nincsenek korlátozva. Szlovákia olyan kiegészítést javasol, amely az összes tagállam számára elfogadható lenne.

Ivan Korčok – aki egyelőre nem akart mélyebb részletekbe bocsátkozni a javaslatot illetően – leszögezte, hogy Szlovákia az Európai Unió soros elnökeként segíteni akar az uniós tagállamokat megosztó migránskérdésben. „Le kell küzdeni azt a megosztottságot, amely az Európai Unióra jellemző. Ezért olyan szolidáris megoldást keresünk, amelyből mindannyian ki tudjuk venni a részünket” – fogalmazott a szlovák államtitkár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×