eur:
388.91
usd:
361.9
bux:
67952.83
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Gorbacsov: veszélyben a világ

Veszélyes ponthoz érkezett a világ az Egyesült Államok és Oroszország szembenállása miatt – erre figyelmeztetett Mihail Gorbacsov, a szovjet rendszer lebontásához vezető peresztrojka reformok atyja és a Szovjetunió első és utolsó elnöke.

Szíriában folytatódik az öldöklés. Az Aszad-kormányt támogató orosz légierő többek között a lázadók és dzsihadisták uralta Kelet-Aleppót támadja, ahol a nyugati hatalmak szerint olyan pusztítást végez, hogy az háborús bűnnel ér fel.

Mindeközben a Kreml jelezte, hogy az országba telepített korszerű rakétavédelmi rendszerével nyugati harci gépeket tud lelőni. Egyes, az összeesküvés-elméleteket is kedvelő amerikai médiumok szerint az oroszok egy bunker-robbantó bombával CIA-ügynököket öltek meg nemrég Aleppo közelében.

„Veszélyes ponthoz érkeztünk. Ennek megálljt kell parancsolni. Fel kell újítanunk a párbeszédet, a legnagyobb hiba volt abbahagyni” – mondta a 85 éves Mihail Gorbacsov.

A Szovjetunió egyetlen elnökeként a nagyobb szabadságot – és bírálói szerint káoszt – hozó peresztrojka reformok atyjaként ő tárgyalt Reagan és Bush amerikai elnökökkel az atomfegyverek korlátozásáról és segített lezárni a hidegháborút.

Most amiatt aggódik, hogy egy új és hasonlóan veszélyes szembenállás alakult ki a régi ellenségek között és a szikrát egy regionális háború – a szíriai konfliktus gyújthatja be.

Az Egyesült Államok az aleppói lázadó negyedek bombázása, illetve egy ENSZ-segélykonvoj elleni támadás miatt állította le a Szíriáról és az ottani fegyvernyugvásról szóló tárgyalásokat Moszkvával. A nyugatiak – az amerikai, brit és francia külügyminiszter – szinte kórusban mondják azt, hogy Moszkvát háborús bűnök miatt felelősségre kell vonni.

Az oroszok erre atomtöltet hordozására alkalmas rakétákat telepítettek legnyugatibb területükre, a Kalinyingrádi-enklávéba és felmondtak egy nukleáris fegyverzetkorlátozási megállapodást az Egyesült államokkal.

„Vissza kell térni a fő kérdésekhez. A nukleáris leszereléshez, a terror elleni harchoz és a környezeti katasztrófák elhárításához. Ezekhez képest minden másodlagos” – vélte az idős államférfi, figyelmen kívül hagyva, hogy a még mindig le nem zárt szíriai polgárháború az, ami menekültek tömegét indította meg Európa felé.

Miközben az Egyesült Államok és öbölbeli szövetségesei Szíriában az ellentmondásosan megítélt lázadókat támogatják, addig az oroszok a diktátornak tartott Aszad elnököt. Moszkva most bejelentette, hogy újabb pozíciókat szerezhet a Közel-Keleten, Amerika rovására.

A szíriai Tartuszban állandósítják az orosz haditengerészeti támaszpontot. Az oroszok emellett Egyiptommal tárgyalnak orosz támaszpontok ottani létrehozásáról és 5000 kommandóst küldenek egy közös hadgyakorlatra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×