eur:
394.44
usd:
370.23
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Elhallgatnak-e a fegyverek Szíriában?

Napnyugtától lépne életbe a legújabb szíriai tűzszünet, amelyben a két nagyhatalomhoz, az Egyesült Államokhoz és Oroszországhoz közel álló erők vennének részt. Sok ellenzéki csoport azonban még mindig nem tett ígéretet a fegyvernyugvásra.

Vajon a véres hétvége után elhallgatnak-e a fegyverek Szíriában? Az amerikai és orosz külügyminiszer megállapodása nyomán estétől hirdették meg az országban a fegyvernyugvást.

Az oroszok a kormányerőkre és a szövetséges milíciákra, míg az amerikaiak a mérsékeltnek mondott ellenzéki erőkre hatva próbálják betartatni a tűzszünetet.

A szíriai média szerint Bassar al-Aszad elnök „üdvözölte” az alkut. A Szabad Szíriai Hadsereg pedig, amely csak egyike a vele szemben álló erőknek, azt írta az amerikai kormánynak, hogy „pozitívan működik majd együtt”, de aggódik, hogy a kormány javára válik a tűzszünet.

Az alku előírja, hogy a „mérsékelt” ellenzéki erők adják fel alkalmi szövetségeiket a dzsihadistának mondott szervezetekkel, ami a gyakorlatban nehezen lesz kivitelezhető.

Az Ahrar al-Sham nevű csoport például elutasította a tűzszünetet.

„Hat éve harcol és szenved lázadó népünk, nem fogadhatunk el félmegoldásokat” – mondta egy videoüzenetben a csoport egyik vezetője, bár kommentátorok szerint nem zárta ki, hogy mégis elfogadja a feltételeket.

A hivatalos tűzszünetig fennmaradó időt közben a szíriai kormány igyekezett kihasználni: pusztító légicsapásokat hajtottak végre a lázadók uralta területek ellen, amelyeknek legkevesebb 100 halálos áldozata volt. Szíriai aktivisták szerint Idlib és Aleppo tartományokban az orosz légierő is bevetéseket hajtott végre – írta a BBC.

A tűzszüneti alku értelmében 10 napon át hallgatnak majd a fegyverek és a szíriai kormányerők nem indítanak támadásokat a mérsékeltnek nevezett ellenzékiek kezében lévő területek ellen.

A szíriai légierő számára nem rendelnek el teljes repüléstilalmat, viszont beengedik a segélyt a jelenleg ostromzár alatt tartott településekre.

Ezt követően az oroszok és amerikaiak közös irányítóközpontot hoznak létre a dzsihadista csoportok – az egykori Al-Nuszra Front és az Iszlám Állam - elleni légicsapások összehangolására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×