eur:
393.33
usd:
367.92
bux:
65878.06
2024. április 24. szerda György

Merkel a kvótareferendumról is beszélt

A G20 kínai csúcstalálkozója előtt a német kancellár a Genfi-tó déli partján fekvő fürdővárosban, Evianban találkozott a francia államfővel péntek este. Angela Merkelt magas rangú gazdasági küldöttség is elkísérte, ahol elsősorban az Európai Unió jövőjét vitatták meg, különös tekintettel Nagy-Britannia kiválásával előállt helyzetre. A tanácskozáson szó volt a magyarországi népszavazásról is.

Angela Merkel ugyan elismerte, hogy hibák történtek a menekültek befogadása terén, de változatlanul hangoztatja, hogy a válságot uniós szinten, a korábban kidolgozott kvótarendszer alapján kellene megoldani. Ezért komoly fenntartása van az októberi magyar kvótareferendummal kapcsolatban, és ezt a véleményét nem rejtette véka alá a francia államfővel Evianban folytatott eszmecseréje során sem.

A fő téma Angela Merkel és Francois Hollande között mégis a felkészülés volt az Európai Unió néhány hét múlva Pozsonyban esedékes csúcsértekezletére, amelyen a londoni kormány már nem képviselteti magát, mert a brit választók többsége tavasszal a szigetország uniós tagságának felmondása mellett foglalt állás.

Napirenden szerepelt az Európai Unió gazdasági fejlődésének akadozása is, különös tekintettel a csőd által fenyegetett olasz bankrendszerre. A kancellár szerdán Maranellóban Matteo Renzi kormányfőtől első kézből értesült az olasz helyzetről.

Evianban is szóba került az Európai Unió és Ankara kapcsolata is, miután Törökország kulcsszerepet játszik a Kelet felől érkező menekültek ügyében. Erdogan török államfő jelezte, hogy a honfitársaira az EU-ban érvényes vízumkényszer eltörléséről már a G20 Kínában rendezett csúcskonferenciáján tanácskozni akar.

Az eviani eszmecsere után Angela Merkel elmondta, Francois Hollande-dal egyeztette álláspontját, hogy miként próbálják elősegíteni a világgazdaság fejlődését, és ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy ezen a téren a kereskedelmi kötöttségektől mentes méltányos piacok megvalósítása ígérkezik a leginkább járható útnak.

Merkel és Holland megbeszélését a német és francia vállalkozók immár 25 éve rendszeresen megrendezett találkozója keretében tartották.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×