eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az EU mindent megtesz a radikalizmus ellen

Az Európai Unió tagállamai készek mindent megtenni annak érdekében, hogy elnyomják az egyre erősödő radikalizmust és elnémítsák a szélsőséges hangokat a kontinensen. Mindezt az unió igazságügyi miniszterei fogalmazták meg közös pozsonyi nyilatkozatukban.

Az Európai Unió tagállamainak igazságügyi miniszterei a totalitárius rendszerek áldozatainak európai emléknapja alkalmából tartott kétnapos találkozón gyűltek össze a szlovák fővárosban.

A tárcavezetők kedden kivétel nélkül egyetértettek abban, hogy az európai értékrend összeférhetetlen a szélsőséges eszmékkel és a radikalizmus bárminemű megnyilvánulásaival.

„Nyilatkozatot fogadtunk el, amelyben hangsúlyoztuk, hogy a szélsőségek elleni küzdelemben a már bevált módszerek mellett kitartunk, és egyidejűleg megerősítjük azokat az extrémizmus megnyilvánulásaival szemben, annak érdekében, hogy a társadalomra káros radikalizmust visszaszorítsuk” – mondta Lucia Žitňanská, elnöklő szlovák tárcavezető, hangsúlyozva, hogy a találkozón sok gondolat hangzott el a fiatalokkal kapcsolatban.

„Ismételten beszéltünk arról, hogy a múlt megismerése, az ifjúság nevelése és a művelődés közüggyé tétele kulcsfeladat napjainkban a társadalom radikalizálódása elleni küzdelemben, mert csak a megfelelő ismeretek birtokában lesz képes a jövő nemzedéke szembeszállni a szélsőségekkel” – szögezte le Žitňanská.

A pozsonyi találkozón jelen volt Navracsics Tibor is. Az Európai Bizottság kultúráért, oktatásért, ifjúságért és sportért felelős biztosa elmondta, bőven akad tennivaló a radikalizmus visszaszorításának terén. „Magunk elé állítandó követelmény, hogy a jövő generációjára leselkedő veszélyeket közös erővel semlegesítsük. A demokratikus szocializáció új és modern csatornáit kell kifejleszteni, hogy a jogállamiság és a demokratikus berendezkedési elvek a jövő nemzedék számára is attraktívvá váljanak” – fogalmazott Navracsics Tibor, Magyarország uniós biztosa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×