eur:
393.87
usd:
369.12
bux:
65842.8
2024. április 23. kedd Béla
Veszélyt jelentenek a medvék a Magas-Tátrában

Veszélyt jelentenek a medvék a Magas-Tátrában

Egyre rosszabb a helyzet a medvékkel a Magas-Tátrában. Az elszemtelenedett vadállatok egyre inkább elveszítik az embertől való félelmüket, és lakott területekre is bejárnak. A helyiek a kilövésüket sürgetik, a Tátrai Nemzeti Park és a környezetvédelmi minisztérium szerint kevésbé radikális megoldásra van szükség annak érdekében, hogy elkerüljék a medvetámadás lehetőségét.

A környezetvédelmi tárca közel másfél millió eurós támogatást nyújtott a magas-tátrai önkormányzatoknak a probléma kezelésére, ugyanis egyre nagyobb gondot okoz a Tátrában, hogy a medvék lakott területekre merészkednek, ahová a kukákba kidobott ehető hulladék miatt mennek. A támogatást arra szánják, hogy a szeméttárolókat el tudják zárni a medvék elől.

„Tátraváros önkormányzata 1,3 millió eurós támogatást kapott arra, hogy olyan konténereket helyezzenek el, melyeket a medvék nem tudnak kinyitni, és ezáltal nem férnek hozzá a táplálékoz” – tájékoztatott Solymos László környezetvédelmi miniszter.

 A Tátrai Nemzeti Park igazgatója szerint egyre komolyabb a helyzet. Pavol Majko elmondta, Tátravárosban, a Magas-Tátra kapujában fekvő településen a városi rendőrségre szinte minden este érkezik bejelentés medve-ügyben. A lakosoknak sípokat, csengőket osztottak ki, hogy legyen mivel elriasztani a vadállatokat.

 A környezetvédelmi minisztériumba összesen 30 medve rendkívüli kilövésére érkezett kérvény. Ebből 20 Tátravárost érinti. A tárca 12 kilövésre adott engedélyt, abból csak kettőt a Tátrában.

 A medvék azokat is veszélyeztetik, akik illegálisan gyűjtik az erdőben található termést, például a vörös- és feketeáfonyát vagy a gombát. A Tátrai Nemzei Park igazgatósága ezért heti rendszerességgel tart ellenőrzéseket az illegális gyűjtők körében a rendőrség bevonásával, és szükség esetén bírságot is kiszabnak.

 Szlovákiában mintegy 1200 medve él, ebből 120-130 a Magas-Tátárában, ahol harmadik hónapja rendkívüli állapot van érvényben a medvék miatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×