eur:
394.29
usd:
370.22
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Minden második német elégedetlen a kancellárral

Németországban gyakorlatilag minden második polgár elégedetlen a kancellár menekültpolitikájával. Ezzel egy időben folyamatosan emelkedik azoknak a száma, akik komolyan tartanak egy újabb iszlamista támadástól. Mint németországi tudósítónk, a közszolgálati tévé által nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatási adatokra hivatkozva jelenti, a lakosság zöme határozottabb kiállást várna el az ankarai kormány diktatórikus intézkedéseivel szemben és ellenzi a török állampolgárokra vonatkozó vízumkényszer feloldását is.

Alig egy hónap alatt 12 százalékkal esett a kancellár támogatottsága. Ezt az ARD közszolgálati televízió egy most készített felmérésre hivatkozva jelentette és utalt arra, hogy Angela Merkel népszerűségének zuhanásában kulcsszerepet játszottak a közelmúltban elkövetett németországi merényletek.

Noha a belügyminiszter ismételten hangoztatja, hogy a hatóságok mindent megtesznek a biztonság fenntartására, a közvéleménykutatásból kiderül az is, hogy a válaszadók immár 76 százaléka szerint aligha kizárható egy újabb iszlamista merénylet. Így szinte magától értetődik, hogy a lakosság közel fele éberen figyel minden gyanús személyre, vagy tárgyra és 41 százalék kerüli a forgalmas helyeket és a tömegrendezvényeket.

Mindez rányomja bélyegét a berlini kormány politikájával kapcsolatos közvéleményre. Noha Angela Merkel idén nyári szabadsága előtt tartotta meg a sajtótájékoztatóját, amelyre az elmúlt években augusztus utolsó napján kerített sort, a menekültkérdést illetően ezúttal is a kezdettől fogva hangoztatott "meg fogjuk oldani" jelszót ismételte meg, Mintegy válaszként a kancellár által vezetett Kereszténydemokrata Unió testvérpártja élén álló Horst Seehofer bajor miniszterelnök kijelentette, ő bizony ezt a hozzáállást nem tudja magáévá tenni és a közelmúltban elkövetett terrorcselekményekre hivatkozva ismét síkraszállt a migránsok beáramlásának drasztikus korlátozása mellett.

Ezt a véleményt egyre szélesebb körben osztják, ezért nem meglepő, hogy Horst Seehofer népszerűsége fokozatosan emelkedik. Azonban a közvélemény nemcsak a menekült-kérdésben nem ért egyet Angela Merkel politikájával, hanem erősen kifogásolja azt is, hogy a kancellár nem lép fel egyértelműen az Ankarában foganatosított diktatórikus intézkedésekkel szemben. Alighanem Erdogan elnök lépéseinek hatására a német immár 80 százaléka véli úgy, hogy Törökországot nem szabad felvenni az Európai Unióba.

Tavasszal még a német társadalom közel fele helyeselte az Ankarával kezdett csatlakozási tárgyalások sikeres folytatását. A tévében ismertetett nagyszabású felmérésből azonban kiderül az is, hogy a kancellár népszerűsége ugyan mélyponton van, a nemrég történt iszlamista merényletekért a lakosság 69 százaléka nem teszi felelőssé Angela Merkel menekültpolitikáját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×