INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Fúzióra készül a világ két legnagyobb vegyipari cége

Infostart / InfoRádió
A világ két legnagyobb vegyipari cége, az elsősorban gyógyszerek gyártására szakosodott német Bayer és a vetőmag, valamint növényvédő szerek előállításával élvonalba tört amerikai Monsanto az egyesülésre készül.

A hírt egy olyan pillanatban jelentették be, amikor az Európai Unió növényvédő szerekkel foglalkozó szakbizottsága a széles körben elterjedt glifozát nevű gyomirtó esetleges rákkeltő hatását vitatta meg, azonban éppen a berlini kormányt ebben a kérdésben megosztó viszály miatt a döntést egy későbbi időpontra halasztotta. A glifozát legnagyobb előállítója ugyanis a Monsanto és ha létrejön a fúzió, no meg az EU-ban továbbra is engedélyezik a kétes hírű gyomirtó használatát, a Monsanto átvételére kínált 42 milliárd dollár hamarosan megtérül a Bayer számára – jelenti németországi tudósítónk, Vincze András.

A több mint 100 éves múltra visszatekintő amerikai Monsanto cég tavaly egy svájci vegyipari vállalat megvételére tett kísérletet, azonban egy kínai konszern nagyobb összeget kínált és a maga javára döntötte el az ügyletet. Azóta a Monsanto áramvonalasításba kezdett, világszerte alkalmazott mintegy 20 ezer dolgozójának 15 százalékos leépítését vette tervbe és megkezdte telephelyeinek ritkítását is. Noha az amerikai vállalat értékét 42 milliárd dollárra becsülik – annyira, amennyit most a német Bayer cég az átvételre felajánlott – évi össztermelése nem haladja meg a14 millárd eurót. A bevétel oroszlánrészét ugyan ma is a növényvédő és gyomirtó szerek eladása teszi ki, azonban a mezőgazdák számára felkínált számítógép-programokból is jelentős összeg folyik be. Jól értesült források szerint a több mint 150 évvel ezelőtt a Rajna parti Leverkusenban alapított Bayer cég már jó ideje szemet vetett a Monsantora, mert a fúzió révén megalakulhatna a növény-védőszerek, vetőmagok és genetikailag kezelt növények előállításával foglalkozó legnagyobb konszern. Jelenleg a növényvédő szerek világméretű forgalmának 17 százaléka a Bayertöl származik.

A terv azonban felkeltette az Európai Unió kartell-hivatalának érdeklődését is, ugyanis az egyesülés révén az óriásvállalat a gyomirtó szerek gyártása terén magához ragadhatná a nemzetközi termelés közel egy-harmadát. Környezetvédők, köztük a Greenpeace szervezet németországi tagozata attól tart, hogy a fúzió már olyan politikai befolyást is biztosíthatna az óriáscégnek, amely már az egész emberiség étrendjére is kihatással lenne.

A Bayer és a Monsanto összeolvadására vonatkozó terv nyilvánosságra hozatalának némi pikantériát kölcsönöz, hogy a hírt akkor tették közé, amikor az Európai Unió növényvédő szerekkel foglalkozó szakbizottsága ismét napirendjére tűzte a glifozát nevű gyomirtó engedélyezésének ügyét, miután számos tanulmány a termék rákkeltő hatására utalt. A glifozát legnagyobb előállítója a Monsanto.


A címlapról ajánljuk