eur:
392.64
usd:
366.12
bux:
66775.82
2024. április 25. csütörtök Márk

Fúzióra készül a világ két legnagyobb vegyipari cége

A világ két legnagyobb vegyipari cége, az elsősorban gyógyszerek gyártására szakosodott német Bayer és a vetőmag, valamint növényvédő szerek előállításával élvonalba tört amerikai Monsanto az egyesülésre készül.

A hírt egy olyan pillanatban jelentették be, amikor az Európai Unió növényvédő szerekkel foglalkozó szakbizottsága a széles körben elterjedt glifozát nevű gyomirtó esetleges rákkeltő hatását vitatta meg, azonban éppen a berlini kormányt ebben a kérdésben megosztó viszály miatt a döntést egy későbbi időpontra halasztotta. A glifozát legnagyobb előállítója ugyanis a Monsanto és ha létrejön a fúzió, no meg az EU-ban továbbra is engedélyezik a kétes hírű gyomirtó használatát, a Monsanto átvételére kínált 42 milliárd dollár hamarosan megtérül a Bayer számára – jelenti németországi tudósítónk, Vincze András.

A több mint 100 éves múltra visszatekintő amerikai Monsanto cég tavaly egy svájci vegyipari vállalat megvételére tett kísérletet, azonban egy kínai konszern nagyobb összeget kínált és a maga javára döntötte el az ügyletet. Azóta a Monsanto áramvonalasításba kezdett, világszerte alkalmazott mintegy 20 ezer dolgozójának 15 százalékos leépítését vette tervbe és megkezdte telephelyeinek ritkítását is. Noha az amerikai vállalat értékét 42 milliárd dollárra becsülik – annyira, amennyit most a német Bayer cég az átvételre felajánlott – évi össztermelése nem haladja meg a14 millárd eurót. A bevétel oroszlánrészét ugyan ma is a növényvédő és gyomirtó szerek eladása teszi ki, azonban a mezőgazdák számára felkínált számítógép-programokból is jelentős összeg folyik be. Jól értesült források szerint a több mint 150 évvel ezelőtt a Rajna parti Leverkusenban alapított Bayer cég már jó ideje szemet vetett a Monsantora, mert a fúzió révén megalakulhatna a növény-védőszerek, vetőmagok és genetikailag kezelt növények előállításával foglalkozó legnagyobb konszern. Jelenleg a növényvédő szerek világméretű forgalmának 17 százaléka a Bayertöl származik.

A terv azonban felkeltette az Európai Unió kartell-hivatalának érdeklődését is, ugyanis az egyesülés révén az óriásvállalat a gyomirtó szerek gyártása terén magához ragadhatná a nemzetközi termelés közel egy-harmadát. Környezetvédők, köztük a Greenpeace szervezet németországi tagozata attól tart, hogy a fúzió már olyan politikai befolyást is biztosíthatna az óriáscégnek, amely már az egész emberiség étrendjére is kihatással lenne.

A Bayer és a Monsanto összeolvadására vonatkozó terv nyilvánosságra hozatalának némi pikantériát kölcsönöz, hogy a hírt akkor tették közé, amikor az Európai Unió növényvédő szerekkel foglalkozó szakbizottsága ismét napirendjére tűzte a glifozát nevű gyomirtó engedélyezésének ügyét, miután számos tanulmány a termék rákkeltő hatására utalt. A glifozát legnagyobb előállítója a Monsanto.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Itt vannak a friss számok - Drága a magyar benzin?

Itt vannak a friss számok - Drága a magyar benzin?

Az Európai Bizottság adataira támaszkodva a KSH heti rendszerességgel fogja közzétenni a saját régiós üzemanyagár-rangsorát péntekenként, ami azért fontos, mert ez a statisztika fogja az alapját adni egy esetleges kormányzati beavatkozásnak az üzemanyagpiacon. A hivatal módszertanának torzító hatásai miatt mi is elvégezzük a regionális összehasonlítást, a számításba vett országok köre azonban azokra korlátozódik, amelyek valós alternatívát nyújthatnak a hazai autósok számára, ha túl drágának találnák a benzint a magyar kutakon. Vajon mekkora a különbség a két módszertan által kalkulált régiós átlagárak között, és mennyire tér el ezektől a hazai üzemanyagár?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×