eur:
393.83
usd:
367.77
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

A Fico-kabinet kiegyensúlyozottnak tartja saját kormányprogramját

A szlovák kormány szerint kiegyensúlyozott a most elfogadott kormányprogram. Robert Fico miniszterelnök szerint négy prioritásra helyezik a hangsúlyt: a munkanélküliség csökkentésére, a régiók közti különbségek mérséklésére, a korrupció elleni küzdelemre, valamint az oktatásügyet és az egészségügyet magában foglaló működőképes állam megteremtésére. Az is eldőlt, hogy Bukovszky László személyében ismét lesz kormánybiztosa a nemzeti kisebbségeknek.

A programnyilatkozat szerint a kormány a kontinuitás és a haladás kormányának tekinti magát, amelynek történelmi esélye van arra, hogy eltüntesse a kilencvenes években kialakult régi választóvonalakat. Robert Fico szerint a kormányprogramra hatással volt a kedvező gazdasági fejlődés, ezért is tűzhette ki célul a kabinet a munkanélküliség 10 százalék alá szorítását és 100 ezer új munkahely létrehozását 2020-ig.

 A kormány a magas munkanélküliséggel küszködő járások megsegítését célzó akciótervét is bővíteni akarja, a szociális segélyek odaítélésének feltételeit viszont szigorítaná a munkavállalást elutasítók esetében. A kabinet alapvető célként fogalmazta meg a korrupció elleni küzdelmet, új törvényt fogadna el a vagyon eredetéről és hatékonyabbá tenné a postafiók-cégek működését korlátozó jogszabályt.

 Fontos területnek tartja a kormány az oktatásügyet is, amelyre a következő négy évben 4 milliárd eurót kíván fordítani, ami a pedagógusbérek emelését is magában foglalná. A kormányprogram a társasági nyereségadó 21 százalékra való csökkentésével, az adólicenc megszüntetésével, az IC vonatok újbóli bevezetésével és az ingyenes vonatozással, valamint az autópálya-építés gyorsításával is számol.

 A kormányprogramot Andrej Kiska köztársasági elnök jelentős előrelépésként értékelte. Az államfő szerint kiemelten fontos, hogy a kormány megmutassa: érti az emberek problémáit, tudja, mi dühíti őket és képes eredményeket is elérni. „Most esélyünk van előre lépni, és mindannyiunk kötelessége, hogy ezt az esélyt ne szalasszuk el” – hangsúlyozta az államfő.

 A kormánypárti Híd által jelölt Bukovszky László személyében ismét lesz kormánybiztosa Szlovákiában a nemzeti kisebbségeknek, mivel eddig egy megbízott hivatalnok töltötte be ezt a funkciót. Bukovszky László: „A kormánybiztosi hivatal 2013 óta háttérbe szorult. A kisebbségi civil szféra is nagyon negatívan viszonyult a kormánybiztosi poszthoz. Azon vagyok, hogy visszaállítsuk a 2010-ben, a Radičová-kormány idején fennálló helyzetet” – fejtette ki Bukovszky.

Az új kisebbségi kormánybiztos hangsúlyozta, három prioritást tűzött ki maga elé: a kisebbségi nyelvhasználat kiszélesítését, a Kisebbségi Kulturális Alap létrehozását, valamint a kisiskolák megmentését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×