eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Kuba Obama sikersztorija?

88 év után látogatott amerikai elnök ismét Kubára. Barack Obama politikai öröksége egyik sikersztorijaként próbálja eladni a Kubával fenntartott kapcsolatok normalizálását. Kérdés azonban, hogy Kuba mennyire változik az amerikai nyitás után.

Barack Obama külpolitikája egyik sikersztorijaként vonulhat be a történelembe, hogy úgy döntött: kiharcolja a kommunista vezetésű sziget elleni kereskedelmi embargó feloldását és felújítja a diplomáciai és gazdasági kapcsolatokat Kubával.

A Fehér Ház mindent megtett azért, hogy forradalmi változásnak állítsa be a havannai látogatást. Publikálták például azt a válaszlevelet, amit egy kubai asszonynak írt az elnök, megköszönve a meghívást egy erős kubai kávéra.

A levelet a két ország között nemrég helyreállított közvetlen postakapcsolat segítségével továbbították.

A korábbi tilalom enyhítése után már most amerikaiak tömegei utazhatnak Kubába - igaz, hivatalosan még csak tanulmány- üzleti és sport látogatásokra. Hamarosan azonban a jelenleg repülő chartergépek után napi több, mint száz járat indulhat a szigetre az Egyesült Államokból.

Korábban elképzelhetetlennek tűnt, de a havannai székesegyház előtt többszáz éljenző fogadta az amerikai elnököt - és showbusiness fogásokat kedvelő Obama emellett az egyik híres kubai humorista vendége is volt.

Este pedig egy baseball meccset néz meg - Kuba egyike azon kevés országnak, ahol különösen népszerű az amerikai sportág.

Az elnököt a történelmi látogatásra népes üzleti delegáció és 40 kongresszusi képviselő is elkíséri.

Habár Obama azt mondta, hogy Raúl Castro kubai vezető mellett kubai ellenzékiekkel is találkozik - akik közül többeket elengedtek, másokat pedig letartóztattak látogatása előtt, bírálói szerint nem annyira látványos a nyitás, mint ahogy beállítja.

Meglepő módon, az egyik legélesebb bírálatot James Rubin, a szintén demokrata-párti Bill Clinton volt elnök egykori külügyi szóvivője fogalmazta meg.

Rubin szerint az Obama-nyitás ellenére Kubában nem sok minden változik: a rezsim dönti el, hogy hogyan kezelje az emberi jogokat és hogy mennyit engedjen. Közben azzal vádolta meg Obamát, hogy ideje korán kivonta a katonákat Irakból, ami az Iszlám Állam fellépéséhez vezetett és a Szíriai polgárháborút is tétlenül szemlélte.

A kubai nyitás egy könnyen megléphető lépés volt más külpolitikai kihívásokkal szemben - fejtegette Rubin a BBC-nek nyilatkozva.

Más kommentátorok azonban kiemelték: Obama most lezárta a hidegháborút az amerikai kontinensen.

Emellett vannak olyan megfigyelők, akik azt hangsúlyozzák: valójában a gazdasági lehetőségek bővítéséről van szó és felhívják a figyelmet: még Donald Trump sem veti el a kubai nyitást, csak azt mondja: ő jobban csinálná, mint Obama.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×