eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Kikerült a gazdasági légörvényből a Lufthansa

A világ egyik legnagyobb légiforgalmi cége, a német Lufthansa lassan kikerül a gazdasági légörvényből és a nyereség-övezet felé tart. A Lufthansa vezérigazgatója erről számolt be, amikor megvonta a múlt esztendő kereskedelmi mérlegét. A légitársaságnak sikerült többszöri sztrájk ellenére is 1 milliárd 700 millió euró nyereséget felmutatnia.

A légikísérök munkabeszüntetése tavaly négyszer, a pilótáké pedig ugyan csupán egyetlen alkalommal, de egy teljes hétre bénította meg a Lufthansa működését és okozott kereken 100 millió euró veszteséget a cégnek.

A szintén a konszernhez tartozó Germanwings egyik utasszállító gépének tavaly márciusi lezuhanása pedig azért okozott komoly tekintélyveszteséget a Lufthansának, mert a szerencsétlenséget egy búskomorságban szenvedő, de betegségét jól palástoló fiatal pilóta szándékos akciója okozta.

Emiatt a légitársaság vezérigazgatója a múlt évben elért igencsak jelentős nyereség ismertetésekor tudatosan nem beszélt szerencsés esztendőről,hanem csupán annyit jegyzett meg, hogy a tiszta haszon megközelítette az 1 milliárd 700 millió eurót. Ebben szerepet játszott az üzemanyag árának fokozatos csökkenése, no meg az amerikai Jet-Blue légitársaság résztulajdonosi jogainak eladása is.

Így aztán több éves szünet után idén a tavalyi nyereség alapján ismét fizetnek járulékot a Lufthansa-részvények után.

A vezérigazgató elmondta azt is, hogy idén nem számol jelentős többlet-bevétellel, mert a légi forgalomban egyre éleződik a konkurencia-harc, ezért, hogy megnyerjék az utasokat, az üzemanyagra fordított kiadás csökkenéséből eredő haszon jelentős hányadából leszállítják a repülőjegyek árát. Ez elsősorban a konszern fapados járatait, az Eurowing-et fogja majd érinteni, amely máris 30 százalékkal olcsóbb, mint az anyavállalat.

Tervbe vették azt is, hogy az Eurowing flottáját további 10 géppel csaknem százra emelik és ezzel egyidőben számára forgalmi központtá építik ki a müncheni repülőteret.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Győrben lesújtott a három csapás szabálya, életfogytiglant kapott egy pedofil

Győrben lesújtott a három csapás szabálya, életfogytiglant kapott egy pedofil

Mivel az elkövetőt hasonló bűncselekmények miatt korábban már kétszer is elítélték, a mostani eset után lehetett alkalmazni a három csapás szabályát – mondta az InfoRádióban a Győri Fellebbviteli Főügyészség szóvivője. Takácsné Karácsony Anikó hozzátette: legkorábban 25 év múlva lehetne feltételesen szabadságra bocsátani a többszörös visszaeső bűnözőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×