eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Megreformálnák az iskolarendszert Angliában

George Osborn brit pénzügyminiszter a parlament elé terjesztette a költségvetés tervezetét, amely ezúttal kiemelt helyet biztosít az iskolareformra fordítandó összegeknek, mivel az angol alsófokú és középiskolák tanulmányi eredményei nemzetközi viszonylatban nem kielégítőek. A reform egyik fontos tényezője, hogy a tanulóknak délután fél ötig kell bent maradniuk az iskolában.

A most bejelentett angol iskolareform két fontos újítása egyrészt a tanítási nap meghosszabbítása délután fél ötig, másrészt az iskolák átszervezése az úgynevezett akadémia rendszerre. Ez azt jelenti, hogy az iskolák az önkormányzatok bürokráciával terhelt irányítása helyett állami felügyelet alá kerülnek. A tanintézet vezetéséért az igazgató felelős, de az ellenőrzést állami testületek végzik. A szülői munkaközösség ezentúl nem képviseltetheti magát az iskolavezetésben.

A meghosszabbított tanítási idő utolsó órájának a jellegét az iskolaigazgató határozza meg: elrendelhet további tanórát, de jogában áll délután fél négytől sportfoglalkozást, művészeti- vagy sakk-oktatást előírni. Az akadémia rendszer szerkezeti felépítése csökkenti a pedagógus szakszervezetek oktatáspolitikai befolyását.

Eddig - Viktória királynő uralkodása óta - a "fél négykor szól a kicsöngetés" volt a tanítási nap végeztének általános szokása, és hogy ezentúl ez fél ötre tolódik ki, az sok tanárnak gondot okoz az amúgy komoly tanerőhiánnyal küzdő brit iskolákban. A tanár reggel nyolc előtt köteles előkészíteni a gyerekek érkezését, és most bent maradhat hatig vagy hétig, mert dolgozatokat kell javítania és tanrendet kell készítenie. Nem csoda, hogy a tanártoborzással nehézségek vannak Angliában.

Része még a reformnak, hogy tizennyolc éves korig kötelező lesz a matematika, amelynek a tanulását eddig korábban abba lehetett hagyni. A felmérések szerint nagyon gyenge az angol iskolások számtan tudása, pedig a technikai fejlődés ezen a téren egyre többet követel.   

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×