eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Nem egyformán értékelik a tartományi választásokat Németországban

Berlinben a kancellár a három német tartományban, Baden-Württenbergben, Rajna-Pfalzban és az ország keleti felében fekvő Szász-Anhaltban vasárnap tartott parlamenti választás eredményét az általa vezetett Kereszténydemokrata Unió nehéz napjának nevezte.

Azonban a vele együtt kormányzó, de kizárólag bajor földön működő Keresztényszociális Unió elnöke a választás kimenetelét már földcsuszamlás erejű veszteségnek nevezte, amely könnyen a konzervatív erők népszerűségének zuhanásszerű csökkenéséhez vezethet, és ezért ismét a menekültkérdés alapvető átgondolását sürgette. Angela Merkel viszont ismét leszögezte, hogy a menekültválságot csakis európai szinten, az uniós tagállamok összefogásával lehet tartósan rendezni.

A vasárnap tartott választás eredményeképpen úgy tünik, hogy mindhárom tartományt az elkövetkezö években is ugyanaz a személy fogja vezetni, aki eddig is betöltötte a miniszterelnöki tisztséget.

Azonban annak ellenére, hogy Baden-Württenbergben Winfried Kretschmer zöldpártpárti politikus támogatottsága tovább erösödött, Rajna-vidék Pflazban pedig a szociáldemokrata kormányfö Malu Dreyer szintén megszerezte a mandátum-többséget csakúgy, mint a Szász-Anhaltban a kereszténypárti Rainer Haseloff, egyikük sem a korábbi partnerekkel fogja továbbvinni az államügyek irányítását, mert jelentősen változott mindhárom helyi parlament összetétele.

A legfeltűnőbb az AfD, azaz a jobboldali elvek hangoztatásával, kiváltképpen pedig a menekültek elleni hangulatkeltéssel kampányoló Alternatíva Németországnak elnevezésü új párt massziv bejutása a stuttgarti, a mainzi és a magdeburgi törvényhozásba.

Miután Szász-Anhaltban a második legerősebb párt lett az Alternativa Németországnak, messze maga mögött hagyva a szociáldemokratákat és zöldeket, országos szinten végzett felméréssel kimutatták, hogy az AfD iránti rokonszenvet elsösorban az iszlám németországi megerősödésétől való félelem okozza.

Ennek ellenére a kancellár a választás kimenetelét elemezve úgy vélte, hogy kormánya a menekültekkel kapcsolatban változatlanul elveti az országos szinten hozott döntéseket, a határ esetleges lezárását, és csakis uniós szinten hozott megállapodással akarja szabályozni a migránsok bevándorlását. Hasonló szellemben nyilatkozott koalíciós partnere, a Szociáldemokrata Párt elnöke is.

A berlini kormánykoalició harmadik tagja, a kizárólag bajor földön müködö Keresztényszociális Unió elnöke viszont éppen a kancellár menekültpolitikáját hibáztatta a konzervatív erők választási vereségéért és gyors intézkedéseket sürgetett.

Némileg azonban a kancellár megközelítésének helyességét bizonyította a három tartományban tartott vasárnapi választás kimenetele, mert sem Baden-Württenbergben, sem pedig Rajna-vidéki Pfalzban azért nem sikerült előretörnie a kereszténypárti jelöltnek, mert kétkedését fejezte ki
Angela Merkel menekültpolitikája iránt, viszont a zöldpárti Winfried Kretschmer miniszterelnök Stuttgartban, csakúgy, mint a szociáldemokrata kormányfő Malu Dreyer Mainzban ismételten a kancellár mellé állt, Rainer Haseloff szászanhalti miniszterelnök pedig nem fordult nyíltan szembe Berlin álláspontjával a menekültügy rendezését illetően.

Elemzők szerint az Alternativa Németországnak jelentős megerősödését nemcsak az idegenellenes hangulatra és az eddigi tömegpártoktól való elfordulásra vezetik vissza, hanem arra is, hogy a két kereszténypárt vezetése között egyre élesebb a vita, és ezen aligha fog változtatni, hogy Angela Merkel holnapra újabb megbeszélésre hívta Horst Seehofer keresztényszociális pártelnököt.

Franz Walter Steinmeier külügyminiszter Németország tekintélyén esett súlyos csorbának nevezte, hogy az elsö nekifutásra bejutott mindhárom tartomány törvényhozásába társadalmi elégedetlenségre és nyugatlanaságra alapuló jobboldali AfD.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×